Guldhjälten: ”Förvånad att jag kände mig så stark”

Uppdaterad
Publicerad

Gustav Bergman var överlycklig efter att ha lett Sverige till VM-guld i herrstafetten i orientering. – Det är precis det här vi har siktat på hela veckan, säger han till SVT Sport.

Gustav Bergman blev stor hjälte i italienska Trentino när han såg till att det svenska stafettlaget knep det första VM-guldet på elva år.

– Det känns helt fantastiskt. Det är precis det här vi har siktat på hela veckan. Det är helt sjukt. Jag kände mig trygg när jag stack ut och blev förvånad att jag kände mig så stark som jag gjorde. Det var bara att köra när jag väl kommit ifrån. Sedan tog jag kontrollerna lugnt och fint när jag fick höra att jag hade 55 sekunder till godo, säger han till SVT Sport och fortsätter:

Orienterings-VM 2014

– Det gäller att ha den på sistasträckan som har den bästa dagen och det var tydligen jag i dag.

”Det här ska vi fira i kväll”

Jonas Leandersson gav Sverige ett bra läge när han hängde med täten och växlade som trea.

– Det känns väldigt väldigt bra. Vi har varit riktigt bra i de senate åren på VM-stafetter och tog guld senast i EM. Det kändes bra hela vägen i dag, jag hade stort självförtroende och det gick lätt att springa. Det här ska vi fira i kväll, det kan ni lita på, säger Leandersson, som sprang förstasträckan, till SVT Sport.

Fredrik Johansson tappade mot Schweiz men växlade till Bergman strax före Frankrike där Gueorgiou sågs som det stora hotet. Men Bergman var dominant i dag.

– Det känns otroligt skönt. När Gustav får de här lägena är han fantastisk. Bara vi har gjort jobbet innan så visste vi att det här skulle gå bra, säger Fredrik Johansson.

Sveriges medaljer vid orienterings-VM 2014

Guld: Gustav Bergman, Fredrik Johansson, Jonas Leandersson (herrstafett), Annika Billstam (medeldistans).

Silver: Tove Alexandersson (sprint).

Brons: Tove Alexandersson, Annika Billstam, Helena Jansson (damstafett), Tove Alexandersson (medeldistans).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orienterings-VM 2014

Mer i ämnet