Gunde väljer Vasaloppet före VM

Uppdaterad
Publicerad

Skidornas landslagschef Gunde Svan kommer att lämna truppen i sticket mitt under VM för att själv åka Vasaloppet. Något som kanske kan tyckas lite märkligt. -Jag inser det. Men jag informerade Svenska Skidförbundet och åkarna om detta långt innan säsongen startade. Därför är alla införstådda med att jag åker hem och alla förstår mig, säger Gunde Svan.

I över 20 år har Gunde Svan och hans gamle serviceman Ferry Grill pratat om att åka Vasaloppet tillsammans. I år är det äntligen dags.

-Redan när jag var aktiv pratade vi om att någon gång åka Vasaloppet, men det blev aldrig av förrän nu, säger Gunde.

-Det beror på att jag fyller 50 år samma dag som Vasaloppet avgörs. Därför bestämde vi att nu skulle det ske, förklarar Ferry Grill.

Gunde Svan debuterade i Vasaloppet 1993 och slutade då på 181:a plats. 1998 åkte han tillsammans med Ingemar Stenmark.

Som en bror

Ferry Grill var Gunde Svans serviceman under åren 1979 till 1991. Få vet att Ferry Grill satsade lika hårt på Gundes karriär som Gunde själv. Ett exempel var när Gunde och Marie 1990 skulle åka på bröllopsresa till Australien. Trots att Grill var nybliven pappa följde han med Gunde och Marie på deras kombinerade tränings- och bröllopsresa. Den nyblivne pappan vallade skidor och körde upp skidspår åt Gunde.

-Gunde är den bäste åkaren av oss två. Men vi kommer att åka så fort vi kan. Målsättningen är under sex timmar. Vi gör en seriös satsning efter vår förmåga, säger Ferry Grill och får medhåll av Gunde.

Anders Olofsson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.