Laddade upp med seger inför STCC-festen

Uppdaterad
Publicerad

STCC-outsidern vann i GT4-klassen på Autoropa Racing Day på Mantorp i helgen. Nu är Daniel Haglöf redo för Solvalla. – Jag är på pallen när allt fungerar, säger han till SVT Sport.

Efter segern i GT4 på Autoropa Racing Day på Mantorp i helgen, tillsammans med GT-teamföraren Peter Wallenberg, har nu Daniel Haglöf siktet inställt på STCC och Solvalla.

Solvalla-banans karaktär tror han kommer att passa bilen bättre än Ring Knutstorp, som premiären kördes på. Det var på liknande banor han nådde sina bästa resultat förra året i TTA.

STCC 2013

”Potential att vara med i toppen”

– Vi kommer till Solvalla med en betydligt bättre grund att stå på än i premiären. Vi har potential att vara med i toppen, säger Haglöf som inte tänker lägga fingrarna emellan om det finns en lucka att utnyttja.

– Finns det en möjlighet att nå ett bra resultat kommer jag att gå på det. Jag tror att det kommer att bli mer aggressivt och en del av killarna där framme, som Fredrik Ekblom och Linus Ohlsson måste göra resultat och det kanske gör att de tar lite större risker.

Premiären är avklarad och belöningen efter hårt slit med att försöka få till inställningarna på bilen blev två niondeplatser. Att hitta rätt inställningar är svårt – det gäller att hitta absolut rätt för att bilen ska fungera optimalt och det är inte lätt. De stora teamen kan dela data mellan sina många bilar, men Haglöf har bara sig själv att lita till.

– Vi fick inte till det, hade inte riktigt rätt setup, säger Haglöf. Vi var kanske där till 85 procent och jag valde att anpassa mig till förutsättningar istället för att ta onädiga risker. I det perspektivet var det ett bra resultat ändå och nu kan vi sikta på att utveckla teamet och hitta speeden.

Daniel Haglöf är ingen nykomling i STCC. Redan 2005 slutade han på en sammanlagd elfteplats, men sedan dess har har han kört andra klasser.

”Spänning i luften”

Årets STCC-premiär var en skön upplevelse trots att resultatet hade kunnat vara bättre.

– Det kändes väldigt bra, det fanns en förväntan och spänning i luften som gjorde att fjolårets racingkrig kändes väldigt avlägset, säger Haglöf. Responsen jag fick från folk omkring mig var positiv, man tyckte det var bra med två niondeplatser och det visar ju att man uppfattar årets mästerskap som väldigt hårt.

Att årets mästerskap är hårt, det bekräftades redan i premiären. På Ring Knutstorp var det inte många hundradelar som skilde mellan succé och fiasko. Och det kommer att bli ännu tuffare på Solvalla, en bana som är ny för de allra flesta i fältet – det är en stor chans för Daniel Haglöf, men också en rejäl utmaning.

Så här såg det ut i fjol när finalen kördes på Solvalla!

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

STCC 2013

Mer i ämnet