Halfvarssons mål: pallen i Tour de Ski

Uppdaterad
Publicerad

Höjdpunkten var självklart sprintsegern. När Calle Halfvarsson nu ser tillbaka på årets Tour de Ski kan han nöjt konstatera att han slutar topp tio. – Om några år kanske man kan vara däruppe och kriga om pallplaceringar, säger svensken till SVT Sport.

När Tour de Ski avgjordes i dag blev Calle Halfvarsson som väntat bäste svensk.

Han gick ut som sexa, drygt två minuter efter ledaren och totalsegraren Martin Johnsrud Sundby.

Tour de Ski 2013

Halfvarsson körde i kapp österrikaren Johannes Dürr, och snart ingick svensken i en grupp på ett par jagande åkare.

”Nöjd med topp tio”

En bit in i den tunga klättringen var Halfvarsson rejält sliten och tappade ett par placeringar. I mål var han nia.

– Jag har en tung dag i backen. Jag är nöjd ändå att jag klarar att bli topp tio – det kändes som att jag skulle rasa mycket mer i dag. Jag bet ihop, säger Halfvarsson till SVT Sport.

– Jag visste att Dürr kommer gå fort. Målet var att försöka hänga på honom, men det fanns inte en chans – jag fick till och med slita på vägen till backen för att hänga på honom. Han körde som ett monster, fortsätter Halfvarsson.

Framtida pallkandidat

Med niondeplatsen är han alltså främste svensk – och han förbättrar sitt tidigare tour-bästa, en 14:e plats.

– Det går ju framåt i alla fall, jag är lite bättre i år. Så om några år kanske man kan vara däruppe och kriga om pallplaceringar, säger Halfvarsson.

Och förbundskapten Rikard Grip håller med:

– Han har gjort en fantastisk tour. Han orkar intre hela vägen in i mål, men får han något år till med bra tärning så kommer Calle vara en pallkandidat – det är jag övertygad om.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tour de Ski 2013

Mer i ämnet