Hammarby vann dramatisk och omdiskuterad bronsmatch

Hammarby besegrade Villa Lidköping med 6–5 på Tele2 arena och kammade därmed hem den första bronsmedaljen någonsin i svensk bandy. – Jag får sammanfatta karriären någon annan dag, men det kändes skönt att vinna i dag, säger Hammarbys Stefan ”X:et” Erixon till SVT Sport efter matchen.

Några timmar innan SM-finalen i bandy på Tele 2 Arena skrevs bandyhistoria. För första gången någonsin spelades en bronsmatch i svensk bandy. Hammarby och Villa Lidköping slogs båda ut i semifinalen och i dag fick de chansen att visa vem som är Sveriges tredje bästa bandylag.

Bronsmatchens vara eller icke vara har varit omstridd. Vissa spelare och ledare har uttryckt att de är svårt att ladda om från förlust i semifinalserien till en bronsmatch. Men bandyförbundet har varit av en annan åsikt.

Elitserien i bandy 2014-2015

– Vi känner att vi behöver fler föreningar som strävar efter att komma till Tele2 och få spela inför en storpublik, sa bandyförbundets generalsekreterare Marcus Norman till SVT i höstas.

Hur det blir i framtiden är oklart, men i dag spelades det i alla fall en bronsmatch på Tele2. Och det blev en dramatisk sådan. Hammarby hämtade i sista sekund upp ett 5–3-underläge och vann tilllsut med 6–5 i sudden. Men vi tar det från början.

Övertag för Villa

Det var Hammarby som inledde målskyttet. Villa slarvade på mittplan, Hammarby kontrade och Adam Giljam satte 1–0. Skönt för Giljam som missade två jättelägen framför mål några miuter tidigare.

I den 17:e minuten fick David Karlsson öppet mål och kunde enkelt kvittera. Villa fortsatte framåt och i den 36:e minuten Lidköpingslaget ledningen genom Jesper Bryngelsson.

Hammarby brände flera lägen i slutet av första halvlek och istället kunde David Karlsson göra sitt andra mål i matchen när han satte 3–1 till Villa Lidköping.

Hammarby vände

Hammarby inledde målskyttet även i den andra halvleken. Robert Rimgård reducerade för Hammarby på frislag. En stund senare fick Villa straff. Jesper Bryngelsson sköt säkert in bollen nära den högra stolpen och Villa Lidköping utökade sin ledning till 4–2.

Men Hammarby gav inte upp. I den 78:e minuten var det Hammarbys tur att ställa sig på straffpunkten. Adam Giljam sköt säkert in 3–4 till Bajen.

Hammarby fortatte att forcera framåt, men Villas David Karlsson såg istället ut att punktera bronsmatchen när han gjorde dagens tredje mål efter en hörna. Men nej, det var inte slut där. Bajen hämtade upp 5–3-underläget och tog matchen till förlängning.

Giljam avgjorde

Adam Giljam blev sedan matchhjälte när han satte 6–5 till Hammarby i den 98:e minuten.

För Hammarbylegenden Stefan ”X:et” Erixon var vinsten kanske lite extra skön. Bronsmatchen på Tele2 arena var nämligen hans sista bandymatch på elitnivå.

– Jag får sammanfatta karriären någon annan dag, men det kändes skönt att vinna i dag, säger han till SVT Sport.