Här är 10-talets starkaste ögonblick Foto: Bildbyrån/TT

Här är 10-talets starkaste ögonblick

Uppdaterad
Publicerad

Tillsammans med er läsare tyckte vi på redaktionen till om vad som var årtiondets starkaste idrottsögonblick.

Från Marcus Hellners känslosamma guld vid OS 2010 till Armand Duplantis EM-guld 2018.

Kolla in listan nedan. Här är 10-talets starkaste ögonblick.

(Av rättighetsskäl får vi inte visa rörliga bilder från OS)

Armand Duplantis superhopp och EM-guld i Berlin 2018

SVT Sport

Den 18-årige supertalangens insats gav rop i en hel friidrottsvärld när han tog hem EM-guldet i en sällan skådad final Berlin. Hans segerhopp på 6,05 var det näst högsta utomhus någonsin, samt juniorvärldsrekord. Bara Sergej Bubka har hoppat högre (utomhus) än Duplantis monsterhopp.

Hanna Öbergs OS-guld i distans 2018

Det var inte bara en knall – utan en fullkomlig explosion och sensation. Hanna Öbergs OS-guld i skidskytte var en skräll utöver det vanliga när hon vann 15 kilometers-distansen. 22-åringen tilldelades senare både Jerringpriset och Bragdguldet för sina insatser.

Peder Fredricsons EM-guld på hemmaplan 2017

Han hade som dröm att ta guld. Och med nerver av stål var det blågula hemmaekipaget felfritt hela vägen fram till den sista och avgörande rundan på Ullevi. Det blev ett nedslag i finalen – men det räckte ändå för att uppfylla Peder Fredicsons målsättning.

Henrik Stensons majortitel 2016

17 juli 2016 bröts det som kallats ”den eviga förbannelsen” inom svensk herrgolf när Henrik Stenson stod som majorvinnare i i The Open Championship efter en rysarduell mot amerikanen Phil Mickelson.

Jenny Rissveds OS-guld i Rio 2016

Jenny Rissveds uppfyllde sin dröm om att få delta i OS – men väl i Rio cyklade den då 22-åriga Rissveds även hem ett OS-guld, som

Sveriges första kvinnliga cyklist någonsin i OS, och det var samtidigt det första svenska OS-guldet inom sporten sedan Bernt Johanssons seger 1976.

Charlotte Kallas slutsträcka vid längddamernas OS-guld i stafett 2014

En magisk Charlotte Kalla fixade OS-guld för Sverige i stafetten 4x5 km. Hon låg 25 sekunder efter vid växlingen, och det ska inte gå att ta in den tiden på världseliten på fem kilometer. Men Kalla körde ursinnigt och vann sensationellt spurten efter ett enormt lopp av svenskan.

Johan Olssons VM-guld på femmilen i  Val di Fiemme 2013

Sverige hade samlat på silver när Johan Olsson avslutade skid-VM med guld på femmilen efter ett heroiskt sololopp. Svensken ryckte tidigt och orkade, trots en jagande klunga, hålla hela vägen in i mål. Guldet var Sveriges första på distansen på 20 år och nummer 14 genom tiderna.

Zlatans cykelspark mot England 2012

Första matchen på Friends Arena. Sverige–England. Zlatan Ibrahimovic hade en dunderkväll och slog till med fyra fullträffar (4–2) mot nationen som sagt att svensken inte kan prestera mot engelskt motstånd. Zlatan har gjort många spektakulära mål under karriären men hans bicykleta från drygt 30 meter fick en hel fotbollsvärld att häpna.

Zibanejad avgör JVM-finalen 2012

Det var mållöst mellan Sverige och Ryssland efter 60 minuters spel i JVM-finalen. 19 000 åskådare i Scotiabank Saddledome fick sedan se svenskt måljubel och en klassisk tv-puckshög när Mika Zibanejad blev matchhjälte i sudden death. Sveriges andra guld i JVM genom historien och det första på 30 år.

Marcus Hellners OS-guld i skiathlon 2010

Dubbeljakten i OS i Whistler 2010 när unikt svenskt lagarbete och en modig solosatsning av Johan Olsson ledde till guld för Hellner och Olsson belönades med ett brons. SVT Sports dåvarande expert Per Elofsson grät av rörelse.

Ett av de häftigaste skidlopp SVT Sports Jacob Hård säger sig ha upplevt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet