Foto: SVT/TT Nyhetsbyrån

Här är Vinterstudions nya experter

Uppdaterad
Publicerad

SVT kan nu presentera två nya längdexperter som tar plats i Vinterstudiosoffan – Mathias Fredriksson och Johanna Ojala.

Sedan tidigare är det även klart att Tobias Hellman är tillbaks som kommentator i både alpint och skicross och även att Nike Bent förstärker som expert i de alpina fartgrenarna.

– Det känns som att vi har en riktigt bra uppställning med nya namn som kompletterar de mer etablerade SVT-experterna bra, säger projektledaren Jonas Karlsson.

– Johanna är väl kanske doldisen i sammanhanget. Hon var duktig som junior och tävlade i junior-VM, men valde sen en tränarkarriär. Just nu jobbar hon för ett norskt proffsstall. Det ska bli spännande att höra Johanna i vinter. Jag är övertygad om att hon har mycket att tillföra.

Rekordmånga VC-tävlingar i SVT

Vinterstudion sänder totalt 15 helger med vintersport på högsta nivå den här vintern. Denna säsong kan programmet erbjuda ett större utbud av världscuptävlingar i längdskidor och alpint än tidigare.

– Inför den här säsongen har vi köpt rättigheterna till de alpina världscuptävlingarna i Österrike samt längdtävlingarna i Finland, som vi inte haft i vårt utbud tidigare. Vi har även säkrat rätten att visa längdåkningens säsongspremiär i Bruksvallarna, vilket gör att vi startar Vinterstudion redan den 23 november, säger Jonas Karlsson.

Totalt sänder SVT drygt 200 timmar Vinterstudio mellan 23 november och 16 mars. Därtill kommer ett stort antal tävlingar som ligger utanför helgerna eller på kvällstid.

Mycket kommer att vara sig likt, men mycket kommer också vara nytt.

– Vi utökar vår bevakning av freestyle, vilket känns motiverat med tanke på att det är en OS-säsong och det finns flera stora medaljhopp i grenar som slopestyle och skicross. Vi visar bland annat världscuppremiären i både snowboard slopestyle och freeskiing i december och planen är att sända samtliga skicross-tävlingar före OS, säger Karlsson. 

Uppladdning på fredagen

Vinterstudion tänker även nytt när det gäller form och innehåll. En nyhet är att sändningarna nu alltid startar på fredagen med ett live-magasin på svt.se/sport.

– Vi har inte kommit på något mer begåvat namn än ”Vinterstudion Fredag”, men vi hoppas vara lite mer kreativa med innehållet. Tanken är att programmet har samma ton som Vinterstudions populära ”Uppvärmning”, men med ett seriöst innehåll. Det handlar om att kolla läget inför helgens tävlingar, samt att på ett bättre sätt involvera vår publik i programmet, säger Karlsson. 

Studion på helgerna kommer att vara densamma, men innehållet kan till viss del vara lite nytt för tittarna. 

”Blir mer nyhetsmässiga”

– Vi hoppas att känslan ska vara lite mer närvaro och live än tidigare. Vi jobbar också på att bli mer nyhetsmässiga och fördjupa reportageverksamheten. Dessutom vidarutvecklar vi satsningen på sociala medier och arbetar på att utveckla en second screen-lösning, som i bästa fall tillför ett mervärde utöver det som visas live i tv eller på Play, säger Karlsson och nämner att reportage med stjärnor som Marcel Hirscher, Mikaela Shiffrin, Dario Cologna, Maxim Vylegzhanin och Martin Fourcade redan är inspelade.

SVT sänder även mycket från Paralympics denna säsong och därför satsar Vinterstudion extra på bevakning av de paralympiska grenarna denna vinter.

– Vi kommer regelbundet prata Paralympics i Vinterstudion, men självklart också blicka fram mot OS i Sotji både i ett sportsligt och politiskt perspektiv, avslutar Jonas Karlsson.

Mathias Fredriksson

VM-silver 15km 2001

9 världscupsegrar

seger i totala världscupen 2003

Fyra mästerskapsmedaljer i stafett

Johanna Ojala

JVM-deltagare 2001, 2002

Tobias Hellman

2 JVM-guld 1992

OS- och VM-deltagare

Nike Bent

Bästa världscup-placering: 2:a (störtlopp)

6:a VM störtlopp 2007

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer