Hård dom av svenska krönikörer

Uppdaterad
Publicerad

Skam, svek och ett uddlöst fiasko. Domen är hård dagen efter Sveriges snöpliga 0-0-match mot Trinidad och Tobago.

Vilken jävla uppförsbacke det svenska fotbollslandslaget har ställt sig i, skriver Expressens krönikör Mats Olsson med versaler. Motståndarnas förbundskapten Leo Beenhakker sade efter matchen att Sverige är det lättaste laget i världen att läsa, att man till och med kan förutse lagets tredjebyten. Olsson håller med och skriver samtidigt att den som visade mer vilja, ilska och vinnarskalle än någon annan var Kim Källström.

In med Källström nu! kräver också Aftonbladet på sin förstasida. Ett lag utan en ledargestalt vinner inga matcher, skriver krönikören Lasse Sandlin och menar att ”allt annat än Kim från start mot Paraguay vore tjänstefel”.

Förbundskapten Lars Lagerbäck får också hård kritik för att han är så ”tjurig” att han inte kan medge att det hade varit bättre att starta med Källström än Anders Svensson på mittfältet redan i öppningsmatchen, eller åtminstone bytt in honom tidigare.

”Fiasko”

Simon Bank i samma tidning skriver att allt alla de svenska fans som samlats i Dortmund fick var en fet smäll på käften. ”Super-svenskarna” svek, men också förbundskapten Lagerbäck för att han inte agerade när förutsättningarna förändrades. Det var ”horribelt trög coachning”, enligt Bank.

Svenska Dagbladets krönikör Jan Majlard, som kallar matchen ”ett uddlöst fiasko”, är inne på samma linje.

”Förbundskapten bara satt där på bänken med sin outgrundliga min och gjorde alldeles för lite för att bryta dödläget”.

Majlard hyllar däremot T&T:s Beenhakkers ”livliga ledarskap vid sidlinjen”.

Trots den tidiga utvisningen gjorde förbundskaptenen två offensiva byten.

Trinidad och Tobagos första VM-poäng var en gåva från Sverige, ”inslagen i blått och gult presentpapper, vackert snöre runt omkring, ett kort med ett stort grattis till första VM-turneringen och poängen”, skriver Göteborgs-Postens Mats Härd och gör jämförelser den med den dystra svenska sortin i VM 1990.

”Mot ljuset”

I Trinidad och Tobago är det förstås andra tongångar.

”Krigare!” utropar Trinidad Express på hela sin förstasida och hyllar soca-laget som klarade oavgjort mot Sverige i ”den historiska” premiären. Det var ingen seger, men för dem som bevittnade matchen och de tio T&T-spelarna som höll ut mot svenskarna, kändes det som en, konstaterar tidningen.

I The Trinidad Guardian hyllar president George Maxwell Richards laget och ber om ursäkt för att han inte kunde ha på sig sin röda t-shirt under matchen, han var ”tvungen att bära kostym”.

Ett litet hopp för svenskarna finner hans kollega statsminister Göran Persson, inhyrd extra-krönikör i Expressen, som menar att revanschlusten kommer att gå ut över Paraguay och England: ”Sakta stiger vi mot ljuset. Sverige kan bättre”.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.