Hård kamp om unga fotbollstalanger

Uppdaterad
Publicerad

Över 1.500 lag från 63 länder har i år deltagit i ungdomsturneringen Gothia Cup. Men turneringen fungerar också som ett skyltfönster gentemot fotbollsagenter som vill knyta till sig talanger.

Fotbollsjournalisten Erik Niva har i flera böcker skildrat den globala fotbollsindustrin. Han beskriver Gothia Cup som en del av maskineriet av det han kallar ”världens största legala människohandel”.

”Handlar om att kartlägga beståndet”

-Det handlar om att kartlägga beståndet, om man ska uttrycka sig cyniskt. Det är jakten på den gömda diamanten som präglar arbetet. Det agenterna mest av allt önskar är att hitta supertalangen från en okänd del av världen, säger han.

Jakten på talang går bara lägre och lägre ned i åldrarna.

-Numera är det så att de stora talangerna är upptäckta innan de fyllt tio år. Det finns exempel där 100-tals afrikanska ungdomar trängts ihop i en skolsal i Belgien eller i en lägenhet i Frankrike i månader utan att någon tagit något ansvar för dem, säger Erik Niva.

Lockar med pengar från väst

Det finns stora pengar att tjäna. Mellan oktober 2008 och september 2009, mitt under brinnande finanskris, betalades cirka 800 miljoner kronor ut till fotbollsagenter bara från klubbar i engelska Premier League.

Det är också genom att vifta med drömmen om pengar från väst man lockar talangerna från de fattiga delarna av världen.

-En gång i tiden åkte upptäckare ut från Europa i jakten på mineraler eller ädelstenar. Nu är det den västerländska imperialismens sista bastion att talangscouterna är ute och letar efter fotbollstalanger som kan förädlas, utvecklas och säljas vidare till profit, säger Erik Niva.

Thomas Jackson

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.