Sportspegelpriset till Björn Hellkvist

Uppdaterad
Publicerad

Årets Sportspegelpris går till Björn Hellkvist, tränare i Malmö Redhawks. Björns fru Anna Hellkvist Maas tog emot priset på Idrottsgalan i Globen. Björn är själv upptagen av match i Malmö, men hade spelat in ett tacktal.

– En fantastiskt stor ära, tusen tack!

Björn Hellkvist får priset med motiveringen:

”Priset går denna gång till en person, som trots sin svåra obotliga sjukdom har vägrat att ge upp. Hans kärlek till sin sport har fått honom att kämpa för att komma tillbaka till det jobb han älskar, att vara ishockeytränare...”

Idrottsgalan 2014

Drabbades av Parkinsons

Björn Hellkvist, som är 37 år och tvåbarnspappa, har alltid haft ishockey som sitt stora intresse. Ett intresset som så småningom också blivit hans yrke. Men för två år sedan tvingades han sluta som tränare för Rögles hockeylag, eftersom han hade drabbats av Parkinsons sjukdom. Beslutet att ge upp var mycket smärtsamt att ta.

– Det tuffaste samtalet jag nånsin har haft egentligen, det var nog den dag då jag skulle gå in till mina spelare och berätta att jag inte kunde fullfölja mitt kontrakt.

Vågade och valde att bli tränare igen

Kramperna och skakningarna blev honom övermäktiga. Den neurologiska, progressiva och obotliga sjukdomen hade besegrat honom. Men det var bara tillfälligt.

Ett år senare hade man till slut lyckats hitta rätt i medicineringen med så kallad L-dopa. Och Björn Hellkvist vågade och valde att göra ett försök att bli tränare på elitnivå igen. Den här gången i Malmö Red Hawks. Han lyckades.

– Jag går med ett leende på mina läppar. När jag kommer in i ett omklädningsrum känner jag att... livet är gött. 

Sportspegelpriset delas ut för 16:e gången.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottsgalan 2014

Mer i ämnet