Foto: Scanpix

Historiska rallyduon klar för värstingklassen

Uppdaterad
Publicerad

De har redan skrivit historia i VM-serien.

Nu kan SVT avslöja nästa steg i karriären för rallyduon Ramona Karlsson och Miriam Walfridsson:

I vinter blir de det första kvinnliga ekipaget att köra WRC-bil i SM:s värstingklass.

–Det finns en dröm att i framtiden köra samma bil i VM-serien, säger Ramona Karlsson.

Förra säsongen var Ramona Karlsson, 31, och Miriam Walfridsson, 26, det enda kvinnliga teamet i hela VM-serien i sin grupp N-bil.

Och aldrig tidigare har en svensk tjejduo fått en styrning över en hel säsong.

Nu fortsätter de att bryta ny rallymark.

Efter intensivt arbete de senaste veckorna står det klart att duon kommer att tävla med en WRC-bil i SM med start i vinter.

WRC-är rallyns värstingklass och Karlsson/Walfridsson är Sveriges första kvinnliga team att satsa på den här nivån.

–Det här har varit en dröm sedan jag var liten. Vi har jobbat stenhårt hela hösten för att det här ska bli klart, säger föraren Ramona Karlsson som dessutom är sin egen teamchef.

–Den senaste tiden har jag varit som en liten unge i väntan på julafton. Jag har bara sovit några timmar varje natt. Det är fjärilar i magen så fort jag tänker på det.

Mitt under teamets främsta VM-insats förra säsongen inträffade en otäck olycka. Teamet låg på andra plats i tävlingen i Nya Zeeland när bilen plötsligt började brinna.

Ramona Karlsson och Miriam Walfridsson fick hoppa ur det brinnande fordonet i farten. Bilen övertändes direkt men ingen av dem skadades.

Eftersom bilen totalförstördes fick incidenten stora konsekvenser inte minst ekonomiskt. Men efter hårt arbete med att knyta till sig nya sponsorer och en insamling från supportrar är den nya WRC-satsningen nu finansierad.

–Budget ligger på omkring tre miljoner kronor. Att vi kan göra det här nu beror på att vi har fått rätt uppbackning både tekniskt och ekonomiskt.

Testerna med den nya bilen startar i januari.

Den första deltävlingen i SM avgörs den 2 februari i Sandviken.

Är det här ett steg mot att köra värsta klassen i VM-serien framöver?

–Det är helt andra pengar där och ett väldigt stort steg att ta. Men det är en dröm jag har. Och jag har ju lyckats förverkliga den här drömmen om att köra WRC-bil. Så man vet aldrig, säger Ramona Karlsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.