Historiskt guld för USA i isdans

Uppdaterad
Publicerad

Storfavoriter, världsrekordhållare och en hel nations förhoppningar på sig. Meryl Davis och Charlie White gjorde allt rätt – och dansade hela vägen till USA:s första OS-guld i isdans.

– Jag kände att vi har gjort allt vi kunnat från början av OS. På träning, lagtävlingen, den här tävlingen. Och 17 år av hård träning blev rättfärdigad. Att lämna med en guldmedalj är fantastiskt, säger 26-årige White.

De dubbla världsmästarna slog sitt gamla världsrekord i det korta programmet på söndagen och satte ett nytt i det fria programmet dagen efter.

OS i Sotji konståkning

Med ett ”Tusen och en natt”-inspirerat program bedömdes deras insats med 116,63 som gav en totalskörd på 195,52 poäng av domarna.

Träningskamraterna i ishallen hemifrån i Detroit, Tessa Virtue and Scott Moir från Kanada, hade hoppats på en upprepning av OS-guldet på hemmaplan från Vancouver 2010. I stället fick de silver på 190,99 men var nöjda med det.

-Det var stor press på oss i kväll. Vi kände förmodligen av det mer den här eftermiddagen än i går (söndag). Vi ville bara gå ut och köra ett bra åk för oss och njuta av ögonblicket och det kändes som om vi gjorde det, säger Moir.

Den ryska värdnationen kan glädja sig åt en svit som ännu står sig. Bronsmedaljörerna Jelena Ilinych och Nikita Katsalapov såg till att ett ryskt par slutade på pallen i grenen även denna gång, som det har gjort ända sedan introduktionen 1976. De fick 183,48 poäng.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Sotji konståkning

Mer i ämnet