Jenny Rissveds. Foto: Bildbyrån

Historiskt kontrakt för cykeltalang

Uppdaterad
Publicerad

Ta fram en cykel – vilken som helst – och Jenny Rissveds behärskar den säkert.

Hon har till och med en enhjuling hemma.

Fast allra helst ska det vara en mountainbike.

Där har den 19-åriga Falutjejen en seniorsäsong bakom sig som gett både EM-guld och en tredjeplats i världscupen.

Nu börjar specialarbetet inför första riktiga proffsåret – och ett historiskt kontrakt.

Vi möter henne i ett gammalt, slitet verkstadsområde nära Kopparvallen i Falun. I den dovt upplysta tegelbyggnaden har sand och jord lagts ut till en inbjudande BMX-bana, med tvära kurvor, hopp och tekniskt utmanade passager. Och här lägger hon en ovanlig grund för sin viktiga sommarsäsong.

– Det är två år sen jag började träna här i BMX-hallen och redan första sommaren märkte jag att det hade gett resultat. Att hantera stenar och rötter till sin fördel snarare än att se det som hinder, säger den tuffa Rissveds som i botten är landsvägscyklist.

2011 körde hon faktiskt både junior-EM och -VM på vanlig racercykel – parallellt med en satsning på MTB där det också var dubbla insatser. Fyra mästerskap på kort tid – och höga krav från omgivningen – satte sina spår. Hon föll tungt i ett tempolopp, skadade sig och insåg att hon var tvungen att välja.

Det blev terrängcykling och det har hon inte ångrat idag. 2012 vann hon en världscuptävling som 17-åring och redan där fick ett schweiziskt stjärnstall upp ögonen för talangen.

Satsar mot OS

Den här säsongen har hon varit lite gäståkare hos teamet, de har servat henne ute på tävlingar och resultaten har fortsatt komma. Hon vann EM-guld i sprint och avslutade hela världscupsäsongen med att vinna i Hafjell och säkra en tredjeplats totalt – i tävlingen där mer kända Alexandra Engen blev trea och vann sammanlagt.

Nu är båda tjejerna en del av nya satsningen Team Rio 2016, men framförallt har Jenny Rissveds fått ett fullt proffskontrakt med schweizarna, unikt eftersom hon är både första utlänning OCH tjej att signeras.

– Dom har bland annat världsmästaren i stallet, jag tror att jag kommer lära mig mycket av det här, säger den ambitiösa svenskan som vid sidan av BMX-träningen också kör velodromcykling vintertid, i en byggnad i samma område.

”Fart ger mig en kick”

Där byggs muskelstyrka och uthållighet, höga farter runt, runt genom dom branta kurvorna. Och fart gillar hon. I höstas ställde hon upp i SM i downhill, mest på kul. Hon vann direkt!

– Jag gillar bilar och gärna att det går fort. Är jag på Liseberg så åker jag dom värsta bergodalbanorna. Fart ger mig en kick.

Än så länge är hon U23-åkare, det är lätt att glömma bort att Rissveds fortfarande är tonåring. Definitivt ett OS-hopp till Rio 2016, men själv tänker hon ännu längre bort. Tokyo 2020.

Och fast hon cyklar i fyra olika OS-discipliner (BMX, landsväg, velodrom och MTB) så är det terrängcykling och mountainbike som gäller. Resten är bara verktyg för att ta henne så långt det bara går...

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.