Hockey-VM ekonomisk katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Guld och succé sportsligt, men ekonomiskt blev hockey-VM en katastrof. 2002 gav VM ca 30 miljoner plus till svenska hockeyförbundet. När de preliminära siffrorna för värdskapet i år och ifjol presenterades på hockeyförbundets årsmöte idag visar resultatet en brakförlust.

-Vi kommer att landa på underskott på storleksordningen 20-25 miljoner vilket definitivt inte låg i våra planer när vi en gång ansökte om VM, säger förbundet omvalde ordf Christer Englund till SVT Sport.

Förlust innebär neddragningar

Ishockey-VM 2013

Förlusten kommer innebära förändringar och neddragningar i verksamheten även om dessa inte går att precisera ännu. Anledningen till den stora förlusten är att kostnaderna ökat rejält samtidigt som publikintäkterna inte blivit vad man hoppats.

-De som vill gå på arrangemang har mer att välja på idag och har man en prisnivå för att täcka kostnaderna så väljer folk annat. Vi kan konstatera att vi inte haft tillräckligt många som betalt biljettpriser som gjort att arrangemanget gått med positivt resultat.

Med facit i hand efter årets turnering är hockeyförbundet avvaktande till att söka nya VM-arrangemang.

-Skall man göra ett arrangemang i framtiden så tycker jag det är för mycket med 64 matcher, det är för många lag som publiken inte är beredd att betala för att se. Där finns anledning att se över VM-upplägget.

-Den andra delen är att i många andra länder ser man vilket stöd man kan få från staten och den stad som arrangerar. Vi valde att inte gå till Stockholms stad för hjälp för vi hade goda erfarenheter både ’95 och ’02 men konstaterar att när vi nu ser vilka som söker kommande VM så får de ett ganska rejält stöd, ofta runt 10-15 miljoner redan när de söker och en garanti från staten eller staden. Skall vi ha ett VM i framtiden måste vi nog säkra så att man inte skall behöva betala med förbundets pengar om det blir ett underskott.

SVT Sport utkörda

Årsmötet i Bålsta idag föranleddes av heta diskussioner under gårdagens förmöten. ”Det var kaos igår och inatt” säger en av mötesdeltagarna som SVT pratade med. Anledningen var den dåliga ekonomin och de effekter den kommer att ge runtom i hockey-Sverige. När själva årsmötet hölls idag fick SVT närvara i möteslokalen under alla punkter, förutom de som behandlade just ekonomin. Då ombads vi lämna rummet.

– Under den ekonomiska planen ville vi föra ett resonnemang som vi påbörjade redan igår med de röstberättigade på mötet och vi ville ha en fri debatt i rummet utan att någon begränsas av att media finns i rummet, förklarade Englund beslutet.

När SVT igår meddelade att vi ville närvara fick vi svaret ”ni är välkomna” utan några förbehåll.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ishockey-VM 2013

Mer i ämnet