SVT Sports nya bandyexpert Jonas Holgersson är tidigare tränare för numera nedlagda GAIS. Han tränade Västerås när laget tog SM Guld 2009. Han har som spelare två VM-guld och tre SM-guld. Foto: TT Nyhetsbyrån

SVT-experten: Bandyn bättre än på 10 år

Uppdaterad
Publicerad

Tolv hemvändande Rysslandsproffs har förstärkt elitserien den här säsongen. Samtidigt lades elitserieklubben Gais ned. Ekvationen frigjorde drygt 20 klasspelare, hälften av dem landslagsstjärnor. – Elitseriebandyn är bättre än vad den varit på 10 år. Det märks att alla lag har förstärkts, säger SVT-experten Jonas Holgersson.

En tredjedel av serien har spelats. Men Holgersson menar att det är svårt att få en fingervisning av tabellen då bandyn, precis som hockeyn, har slutspel, och inte en rak serie.

– Det finns större chans till utveckling i idrotter som har slutspel. Det gäller att vara bäst sista matchen. Man får avväga hur mycket man ska utveckla och hur mycket man ska producera. Det är två helt skilda sätt hur man ska ta sig an att vinna SM-guld om det är en rak sserie eller om det är en slutspelsidrott.

”Roligt men nervöst”

SVT Sports nye bandyexpert har fina meriter i sporten. Som spelare vann han två VM-guld och tre SM-guld och representerade klubbar som Västerås och Hammarby samt var proffs i Ryssland. Som tränare blev det SM-guld med Västerås 2009. På lördag gör Holgersson debut som referent när Vinterstudion visar Villa Lidköping-Vänersborg i SVT1.

– Det ska bli jäkligt skoj. Det är även lite nervöst då det är första gången. Det är stort att bandyn finns i Vinterstudion. Att den idrott jag hållt på med i hela mitt liv får en stor plats i hela idrotts-Sverige, och att jag är en del av det.

– Som expert vill jag tillföra vad bandyn är nu, vad lagen kan göra och vad som händer i matcherna, från ett spelar- och ledarperspektiv. Bandy är fortfarande möjligheternas spel. Slår du två eller tre passningar så är det friläge.

Tongivande ut – klasspelare in

Serieledaren Sandviken har imponerat mest på Holgersson hittills.

– Det är imponerande att de har gått så rent. De har tappat tre tongivande spelare i Edlund, Murhén och Östblom. Sen har de fått Patrik Nilsson, Daniel Mossberg, Linus Pettersson och Niklas Gälman. Imponerande att kunna leverera direkt. Kvartetten som förstärkt är riktigt bra spelare.

Men experten håller tre andra lag som favoriter till SM-guldet.

– Sandviken som toppar tabellen nu verkar vara bäst på en rak serie. Men jag tror Västerås, Bollnäs och Edsbyn har potiential att utvecklas mest och ta sig förbi Sandviken och stå i final.

Sändningstider i SVT:

Lördag 29/11 kl 14.30, Villa Lidköping-Värnersborg

Annandagen 26/12 kl 14.00, Sandviken-Västerås

Tisdag 6/1 kl 18.00, Hammarby-Västerås

Spelprogram 2014/15 HÄR.

Tabell HÄR.

Bra bandysidor:

Svenska bandyförbundet

www.bandypuls.se

www.elitrapport.se

https://www.facebook.com/SillySeasonBandy

Hemvändande Rysslandsproffs inför säsongen 2014/15

Daniel Berlin, Bollnäs

Per Hellmyrs, Bollnäs

Hans Andersson, Edsbyn

Daniel Välitalo, Edsbyn

Robin Sundin, Hammarby

Kalle Spjuth, Hammarby

Christian Mickelsson, Vetlanda

Anders Brun, Västerås SK

Stefan Edberg, Västerås SK

Vadin Architkin, Broberg

Daniel Mossberg, Sandviken

Linus Petersson, Sandviken

Holgersson om...

... Bollnäs

”De har två av Sveriges bästa spelare i Per Hellmyrs och Daniel Berlin. Berlin är överlägset bäst i Sverige. Men de spelar som ett lag trots att de har både Hellmyrs och Berlin som är dominanta. Bollnäs har påbörjat något stort.”

... Edsbyn

”Det är nytänkande att spela utan libero och intressant att någon testar på det. De har potential i sitt spel och från att bara ha åkt bandy så lirar de bandy, lite mer åt Sandvikens håll. Edsbyn kan utveckla spelet och ta sig till nivåer. Förbi alla andra lag kanske?”

... Västerås

”VSK blev oerhört stärkta av att vinna World Cup. De ser sig själva som mästare och då är det bra om man vinner ibland. Västerås har en bred trupp, med konkurrens på alla platser. De har förstärkt defensiven och omfördelat krafterna i laget. Tobias Holmgren har flyttat högre upp i planen, och gjort fler mål och poäng än tidigare säsonger. Frågetecknet är hur de kommer hantera motgång, när det är så många spelare som är med och konkurrerar.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.