Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: SVT/Bildbyrån

Åsa Edlund Jönsson blir ny generalsekreterare för SOK

Uppdaterad
Publicerad

SVT Sports chef Åsa Edlund Jönsson blir ny generalsekreterare för Sveriges Olympiska Kommitté.

– Jag är otroligt stolt och hedrad över att få ansvar för den olympiska rörelsen i Sverige, säger Åsa Edlund Jönsson.

I början av 2023 efterträder Åsa Edlund Jönsson Gunilla Lindberg som generalsekreterare och tar över ansvaret för SOK som organisation från verksamhetschefen Peter Reinebo.

– Det här är i mina ögon det viktigaste chefsjobbet inom svensk elitidrott och jag kommer att ta mig an detta uppdrag med full kraft för att försöka säkerställa stora OS-framgångar för Sverige även framåt, säger hon.

SVT Sport

– Åsa är helt rätt person att leda den svenska olympiska rörelsen in i en ny tid, säger SOK:s ordförande Mats Årjes.

”Enormt stolt”

Åsa började på SVT Sport 1999, efter att tidigare ha arbetat några år på Canal+. På SVT har hon bland annat arbetat som reporter, programledare och kommentator för många av sportens livesändningar – exempelvis OS och flera olika VM – och nyhetsprogram (Sportnytt och Sportspegeln).

I maj 2016 gick hon in i rollen som SVT:s sportchef.

– SVT har varit en fantastisk arbetsplats i drygt 20 år. Jag är enormt stolt över att SVT Sport under dessa år tagit en position som världsledande på jämställd sportbevakning, blivit nyhetsledande inom granskning och det breda sportuppdraget och där redaktionen med livesänd sport på högsta nivå samlar svenska folket runt gemensamma upplevelser och stora svenska framgångar. Jag har fått jobba med otroligt spännande och utmanande projekt men framför allt har jag fått jobba med världens roligaste, smartaste och mest kompetenta kollegor, där många blivit mina vänner, säger hon.

Börjar i februari

Åsa Edlund Jönsson har bevakat flera OS på plats och säger att hon ser fram emot att jobba mot högt uppsatta mål i sitt nya uppdrag som generalsekreterare för SOK.

– Jag vet vilken enorm betydelse OS har för svenska folket när vi samlas som nation framför tv:n för att heja fram våra blågula stjärnor. Jag vet vilken viktig roll som idrott har i dagens samhälle. Jag vill att SOK ska ta fram förebilder och jag tror att vi kan skapa en bättre värld genom idrott.

Åsa Edlund Jönsson börjar sitt arbete som generalsekreterare i februari 2023.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet