VÖN: ”Det har aldrig känts så bra”

Uppdaterad
Publicerad

Har var i sitt livs form under OS i Sotji men ett litet misstag krossade hans gulddröm.

– Det har aldrig känts så bra på ett par skidor någonsin. Det var bara ett millisekundmisstag som gjorde att jag ramlade. Det är ju sånt som händer men jag var sjukt besviken efteråt.

24-årige Victor Öhling Norberg, kallad ”Vön”, från Funäsdalen hade något stort på gång i OS-debuten men kraschade i kvartsfinalen på det sista hoppet och slutade nia.

Revanschen kom snabbt för en månad efter OS så tog han, som förste manlige svensk, hem den totala världscupen.

VM i freestyle/snowboard

– Jag tyckte att jag var väldigt stark som kunde lägga det bakom mig så fort och fokusera på totala världscupen. Det var jätteskönt att jag kunde ta den revanschen från OS.

Han har tagit två segrar i världscupen, en i Ryssland och en på hemmaplan i Åre och den rankar han högst.

– Det var fantastiskt att få vinna där med familjen på plats och det kändes som att alla hejade just på mig också. Det är väldigt speciellt att tävla på hemmaplan.

Laddar på hemmaplan

Årets säsong har börjat riktigt konstigt med fyra inställda tävlingar. Det råder stor snöbrist i central Europa och både Frankrike och Italien som skulle hålla tävlingarna har varit tvungna att ställa in.

Det har därför bara blivit en enda världscuptävling, premiären i Nakiska, Kanada. Där gick det riktigt bra för ”Vön” som slutade tvåa.

­– Det var kul att få starta säsongen med en pallplats i Nakiska där jag aldrig varit på pallen tidigare. Man söker alltid ett tidigt kvitto på att man är i bra form så här i början av säsongen.

Både innan säsongen och nu efter alla inställda tävlingar så tränar han hemma i Funäsdalen och i Hamrabacken. Funäsdalen har knappt 900 invånare och de flesta vet och känner till vad han håller på med men någon kändis är han inte.

– Det är ingen som kommer springande med autografblocket utan det är en ganska lugn by på det viset.

Har du inte fått skriva någon autograf på hemmaplan?

– Nej, det har jag inte behövt. Är det någon som det vill så får de väl hojta till.

”Nu är det VM jag vill vinna”

I år handlar det om att ta medalj på VM och det är guld som gäller

– Nu är det VM jag vill vinna och nu ska jag verkligen lägga allt mentalt fokus på det. Jag hoppas att det ska vara den vinnande formeln.

Hur ser den planen ut?

– Att jag tar varje tävling så seriöst jag bara kan och sen när VM kommer då är det allt som gäller. Jag vet inte riktigt hur jag ska förklara det men det finns klart och tydligt uppe i mitt huvud.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

VM i freestyle/snowboard

Mer i ämnet