Trots flera försök – inte ett enda flicklag i Hisingsbacka

Uppdaterad
Publicerad

Tjejer från resurssvaga familjer idrottar allra minst – det är något som fotbollsklubben Hisingsbacka i Göteborg verkligen känner av. Trots flera försök att locka tjejer till klubben har man fortfarande inte lyckats få igång en flicklagsverksamhet.

– Vi har gått ut med tusentals A4-papper, varit på besök i skolan och ändå kommer tre-fyra stycken, säger tränaren Leif Sjöqvist till SVT Sport.

Som SVT Sport tidigare har berättat visar nya siffror från forskningsgruppen Ung livsstil att föreningsidrotten har svårt att fånga upp unga tjejer från familjer med små resurser. I fotbollsklubben Hisingsbacka, som håller till på Hisingen i Göteborg, har man inga problem att få igång killarna som bor i området men värre är det med tjejerna.

– När vi startar upp lagen här lägger vi upp en blänkare på hemsidan och så fyller vi våra killag. När det gäller tjejer har vi gått ut med tusentals A4-papper, varit på besök i skolan och ändå kommer tre-fyra stycken, säger tränaren Leif Sjöqvist till SVT Sport.

Hisingsbacka har pojklag i alla åldrar men i nuläget inte ett enda flicklag – trots att klubben gjort flera försök att locka tjejer. För fyra år sedan testade man att nå tjejer genom att kombinera fotbollsträningar med aktiviteter som debatter och att läsa böcker tillsammans. I fjol samarbetade man med skola och fritids.

Hjälpen från kommunen kortsiktig

– Vi la träningar direkt i anslutning till skoltid så att tjejerna inte behövde gå hem emellan. Det funkade jättebra tills vi skulle ta upp dem till Backavallen, då sket det sig.

När SVT Sport besöker Leif Sjöqvist på Backavallen ska han precis träna ett gäng tjejer födda 2005-2007. Det är klubbens just nu enda tjejgrupp och Leif tränar dem två gånger i veckan.

– En av tjejerna kom till mig för några månader sedan och ville träna fotboll så jag sa att tar du med dig tio tjejer så kör vi. Nästa vecka kom hon med tio tjejer. Då har man själv hållit på med massa A4-papper och besök men så hittar du rätt tjej som kan dra i tråden och få med sig tjejer, säger Leif som snart hoppas kunna sätta laget i seriespel.

Leif tycker att hjälpen från kommunen är kortsiktig och otillräcklig. Han anser att kommunerna ska satsa på föreningarna och hjälpa till med avlönade tränare i stället för att satsa på projekt.

Bättre samarbeten med skolor krävs

– Ofta är det en driftig person som gör ett jättebra jobb i sex månader men sedan försvinner den här personen. Den gör sitt för sitt cv och i 99 fall av 100 dör projekten och det blir inget bestående.

Leif medger dock att även föreningen själv kan bli bättre i sitt arbete att få igång tjejerna i omårdet. Bland annat genom fler och bättre samarbeten med skolan och genom att ha fler kvinnliga ledare och förebilder i klubben.

– Att ha äldre tjejer att titta på är ju bättre än att ha gamla gubbar som jag som springer här.

Leif Sjöqvist har varit tränare i snart 30 år, han tränar just nu fem av klubbens lag och kommer fortsätta kampen för att få igång en flicklagsverksamhet i Hisingsbacka.

– Jag räknar med att leva till jag är 90 så det är 30 år kvar, det är inte försent. Det är det här det går ut på, man rullar upp den här stenen och så åker den ner igen. Man får bara gilla läget.

Om fördjupningen

I juni fokuserar SVT Sport extra på den grupp som föreningsidrotten har svårast att nå: Unga tjejer från familjer med små resurser.  

Bakgrunden är att flera studier under våren konstaterat att familjens ekonomi påverkar hur mycket barn föreningsidrottar i Sverige.  

Bland annat en aktuell rapport från forskargruppen Ung livsstil. 

I 35 år har Ung livsstil gjort egna undersökningar och totalt har 77 857 barn och ungdomar i mellanstadiet, högstadiet och gymnasiet i 17 kommuner besvarat enkäten som ligger till grund för undersökningen. Svarsfrekvensen ligger på 80 procent. 

De fem socioekonomiska grupperna

Grupp 1: Bor i villa/radhus och har tillgång till bil+ båt+ sommarstuga

Grupp 2: Bor i villa/radhus/insatslägenhet/bostadsrättslägenhet och har tillgång till två av: bil, båt, sommarstuga

Grupp 3: Övriga t. ex. bor i hyreslägenhet och har tillgång till två av: bil, båt, sommarstuga

Grupp 4: Bor i hyreslägenhet och har tillgång till antingen bil, båt eller sommarstuga

Grupp 5: Bor i hyreslägenhet. Har inte tillgång till sommarstuga, bil eller båt

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.