Eurogames ordförande Jakob Jansson Foto: SVT

”Idrotten ligger efter”

Uppdaterad
Publicerad

Eurogames ordförande om förlorade stjärnor och fördomar.

Eurogames inleds i Stockholm i dag. Tävlande från 63 länder ska göra upp om segern i 28 sporter. Jakob Jansson, ordförande Eurogames, tycker att idrottsrörelsen i Sverige har mycket kvar att göra.

– 82 procent upplever negativa situationer inom idrotten som hbtq- person och så ska det inte vara, säger han i Gomorron Sverige.

Tror du att idrotten har förlorat stjärnor på grund av den exkluderande attityden?

– Det är jag helt övertygad om.

Världens största hbtq-evenemang

Till Stockholm kommer under veckan över 5000 deltagare och tävlar. Deltagarna är mellan 18 år och 92 år och tävlar i tex tennis, bridge, bordtennis och fotboll.  

– Det ska vara tillgängligt och öppet för vem som helst, säger Jakob Jansson.

Eurogames:

Eurogames grundades 1992.

Eurogames är en sporttävling där alla människor får deltaga oavsett kön, ålder, etnicitet eller religon.

Evenemanget finns för att motverka diskriminering och främja rätten att utöva idrott oavsett kön eller sexuell läggning.

Spelen anordnas ungefär 3 gånger per decennium.

Vid sidan av det sportsliga har även Eurogames en politisk agenda där samhällsfrågor kommer diskuteras.

Bland de svenska profilerna under Eurogames finns bland annat den fd längdhopparen och sprintern Peter Häggström, den fyrfaldiga världsmästaren i boxning och WBC-mästaren Mikaela Laurén och den puertoricanske professionella boxaren Orlando Cruz.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.