Idrottsförbund kan tvingas lämna RF

TT Nyhetsbyrån
Foto: TT Nyhetsbyrån

Många vill in i idrottsfamiljen. Några kanske borde kastas ut. Flera specialidrottsförbund missar Riksidrottsförbundets krav, enligt Aftonbladet.

– Vi kan inte ha medlemmar som inte uppfyller kraven, säger RF:s ordförande Björn Eriksson till TT.

Det finns flera kriterier för att ett förbund ska upptas i RF och få ta del av det ekonomiska stöd det innebär. Ett av dessa är att man ska ha minst 25 verksamma föreningar i landet.

Enligt Aftonbladets granskning är det flera av RF:s specialidrottsförbund som missar målet, då man i sin statistik räknat med både nerlagda och på annat sätt felaktigt listade föreningar. Förbundet får därmed stora pengar som man egentligen inte har rätt till. Exempelvis får Bob och rodelförbundet 1.999.000 kr och Dragkampförbundet 2.471.000 kr, två av de förbund som inte enligt tidingens granskning uppfyller kraven.

– Vi försvann för tio år sedan, säger ledaren för en rodelklubb som förbundet listar som aktiv till tidningen.

– Vi slutade att finnas 1984. Det är väldigt konstigt att vi står med, säger en kvinna i en listad dragkampsförening, till Aftonbladet.

- Det här måste vi titta på. De som är medlemmar och har kommit igenom pärleporten måste naturligtvis uppfylla villkoren, säger RF-ordföranden Björn Eriksson till TT.

Tio vill in

Under det nu pågående Riksidrottsmötet (Rim) i Karlstad är det tio förbund som har ansökt om medlemskap, men RF har sedan tidigare föreslagit att man ska skjuta upp omröstningen till nästa Rim, som hålls om två år. Skälet är bland annat att man behöver se över kriterierna för vad som krävs för att bli invald.

Björn Eriksson tycker att Aftonbladets uppgifter än mer talar för den saken.

-Det här är väl ett väldigt bra argument för att man ska ta den här "hold"-varianten och titta över kriterierna. Jag känner mig ännu mer styrkt i det här, annars är risken att det här eskalerar, säger Björn Eriksson.

Sticker i ögonen

Han har full förståelse för att det kan sticka i ögonen på dem som inte har välkomnats in i idrottsfamiljen, att redan invalda förbund inte uppfyller kraven.

-Jag förstår det, men när jag har pratat med flera av dem så har de sagt att "vi gillar inte att ni skjuter upp det, men en sak är bra: att ni tänker kolla upp de ni redan har inne hos er".

Fyra förbund uppfyller inte RF:s krav

Enligt Aftonbladets granskning skulle fyra förbund egentligen få sina bidrag strypta redan nu. Dragkamp, landhockey, bob och rodel samt casting uppfyller inte kraven som RF har. Förbunden har varit medlemmar sedan 50-, 60- och 70-talet och skulle om man tillämpade RG:S gegelverk riskera uteslutning.  Pengarna från RF utgör ofta uppåt 90 procent av deras omsättning, skriver tidningen.

Fakta: Tio förbund vill in

Tio förbund har ansökt om medlemskap i Riksidrottsförbundet inför Riksidrottsmötet 2017:

Svenska bridgeförbundet
Svenska cheerleadingförbundet
Svenska e-sportförbundet
Frisisks & Svettis Riks
Svenska islandshästförbundet
Svenska kroppskulturförbundet
Svenska lacrosseförbundet
Svenska padelförbundet
Svenska surfförbundet
Svenska schackförbundet (TT)

 

Det krävs för medlemskap i RF

1. Förbundet ska bedriva och administrera idrott.
2. Förbundet ska vara en ideell förening.
3. Förbundets verksamhet ska stå i samklang med av RF-stämman beslutad verksamhetsidé, vision och värdegrund enligt kap 1.
4. Förbundet ska bedriva/administrera idrottslig verksamhet som inte är nära besläktad med verksamhet inom till RF redan anslutet förbund.
5. Förbundet ska ha minst 25 medlemsföreningar med minst 1 500 medlemmar.

Om det finns särskilda skäl kan, efter förslag av RS, beslut om medlemsskap tas med avvikelse från villkoren i 4 och 5 punkterna. (Källa Aftonbladet)

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.