Foto: Scanpix

Infekterat läge mellan svenska galor kan stoppa Bolt

Uppdaterad
Publicerad

Ett infekterat läge råder mellan DN-galan och nystartade MAI-galan i Malmö inför nästa års tävlingar i augusti.

Nu har friidrottsförbundets ordförande Tomas Riste skrivit brev till berörda parter där han anser att ”hela Friidrottssverige sluter upp bakom DN-galan och att vi inte riskerar dess status”, enligt Aftonbladet.

”En tydlig provokation”

Konflikten grundar sig i att MAI-galan, med Usain Bolt som affischnamn, arrangeras två dagar innan innan DN-galan.

DN-galan

– Att det första de gjorde var att gå ut med ett datum två dagar före DN-galan var en tydlig provokation, Det var helt klart över gränsen, säger Stadionklubbarnas ordförande Jan Kowalski till DN.

”Inget annat datum om vi ska ha Bolt”

MAI-galan menar att man inte har andra alternativ om Bolt ska delta.

– Vi har inget annat datum, definitivt inte om vi ska ha Bolt, säger MAI-galans tävlingsledare Rajne Söderberg till Aftonbladet.

Att Rajne Söderberg och Jan Kowalski står på motsatta sidor i konflikten är föga överraskande. Söderberg fick lämna posten som ansvarig för DN-galan efter 26 år och efteråt har flera konflikter blossat upp.

Bland annat stod DN-galan för stora ekonomiska förluster efter att Nike sa upp kontraktet med galan då avtalet mellan parterna var knutet till Söderbergs namn. Senare har Söderberg också av Stadionklubbarna anmälts för ekobrott.

”Skrivit brevet efter osmakliga påtryckningar”

Bengt Bendéus, hedersordförande i MAI (Malmö Allmänna Idrottsförening) och en an initiativtagarna till den nystartade galan, anser att friidrottsförbundets ordförande har påverkats av personer från DN-galan.

– Riste har skrivit brevet efter osmakliga påtryckningar från Kowalski mot bakgrund av hans och Rajne Söderbergs historia. Men det här är inte Rajnes gala och jag är övertygad om att vi kan komma överens, säger Bengt Bendéus till DN.

Nästa års MAI-gala är planerad att gå 19 augusti. DN-galan går den 21:a. Ett slutgiltigt beslut i frågan väntas tas i oktober.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

DN-galan

Mer i ämnet