Gabriel Wikström Foto: TT Nyhetsbyrån

Inga mer pengar till idrotten

Uppdaterad
Publicerad

Socialdemokraterna sa innan valet att de ville öka det statliga stödet till idrotten. Men nu står det klart att det inte blir någon ökningen utan det ligger kvar på 1,7 miljarder kronor. – Vi är riktigt besvikna, säger Riksidrottsförbundets ordförande Karin Mattsson Weijber till SVT Sport.

– Innan valet sa vi att vi vill öka stödet. Framförallt vill vi hitta vägar för att avgifterna inte ska öka, så att fler barn kan ta del av en vettig idrottsverksamhet, sa Idrottsminister Gabriel Wikström till Sveriges Radio i går.

Men i dag när budgeten presenterades står det alltså klart att det inte blir någon höjning. Därmed har bidraget, 1,7 miljarder, stått stilla sedan 2009.

Socialdemokraterna sa att de ville ha en höjning på 272 miljoner kronor innan valet samtidigt som riksidrottsförbundet ville ha en höjning på 300 miljoner.

Wikström säger också att om de vill ha mer pengar i framtiden så gäller de att de ökar jämställdheten.

Mattsson Weijber besviken

– Vi är riktigt besvikna över det. S (Socialdemokraterna) lovade redan i skuggbudgeten förra året 272 miljoner till idrottsrörelsen och vi har haft en hel del samtal med dem både kring våra argument och hur vi ser på det så vi är jättebesvikna att det blev noll, säger Karin Mattsson Weijber, ordförande i Riksidrottsförbundet, till SVT Sport.

Har ni varit i kontakt med någon efter beslutet?

– Det har vi varit och framfört vår besvikelse. Vi är verkligen inte glada över det här.

”Fullt fokus på tilläggsbudgeten”

Vad säger de om den här frågan?

– Ett argument är att de har haft kort om tid på sig att ta fram budgeten, men och andra sidan tycker vi är det här ett löfte som de har haft med sig sedan länge.

Är det något ni kan göra nu när ett beslut är taget?

– Det går inte att ändra det...vi har ganska klart för oss hur vi ska hantera det här just nu och sen blir det verkligen fullt fokus på tilläggsbudgeten som ska jobbas fram under våren, att vi verkligen ser framför oss att då måste ändå S leva upp till sitt löfte till idrottsrörelsen.

”Ska ske under mandatperioden”

Gabriel Wikström har under dagen varit i kontakt med Sveriges Radio och där försvarar Idrottsministern beslutet.

– Vi har varit jättetydliga om att vi vill satsa mer på idrotten. Sedan har vi sagt att det ska ske under mandatperioden, säger han till Sveriges Radio.

Så ni kommer infria vallöftet under mandatperioden?

– Ja vi har ju gått till val på en lång rad löften och vår ambition är att de ska infrias under mandatperioden. Det handlar om vår trovärdighet, men i det här fallet handlar det om att vi behöver en stark idrottsrörelse i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Höstbudgeten 2014

Mer i ämnet