Inga VM-misstag när friidrotts-EM avgörs i Göteborg

Uppdaterad
Publicerad

En solig sportslig succé. Men ett dyrt ekonomiskt fiasko. Med exakt 300 dagar kvar till EM i friidrott i Göteborg görs allt för undvika efterspel lika surt som efter VM 1995.

-Vi har försökt lära av vad som hände då. Det får inte upprepas, säger Toralf Nilsson till TT.

Under VM-dagarna för tio år sedan flödade solen ned över Ullevi, över VM-byn på Heden och på partyt på Avenyn. Men ur de ansvarigs budgetkassor var flödet av pengar lika rikt, så till den milda grad att VM-bolaget i försattes i konkurs, svenska friidrottsförbundet hotades av samma sak och åratal av räfst och rättarting och betalningssvårigheter följde.

Vilka misstag från 1995 får ni inte göra om?

-Den största skillnaden är att vi har insett att ett enskilt förbund som friidrottsförbundet inte ensamt kan ta ansvar för ett så stort evenemang, säger Toralf Nilsson, då anställd på förbundet, nu generalsekreterare och högste ansvarige för EM-friidrotten på Ullevi 7-13 augusti nästa år.

-Att en organisation med normalt en omsättning på 30-35 miljoner kronor per år skulle ta ansvar för ett projekt på 400 miljoner, som innefattade en rad olika verksamheter man normalt inte sysslar med, var försås väldigt riskfyllt, säger Toralf Nilsson.

-En förutsättning för att det överhuvud taget blev en ny ansökan var att Göteborgs stad var beredd att ta sig på ansvarsrollen.

Så förbundet kan inte förlora pengar den här gången?

-Nej.

Men det kan Göteborgs stad?

-Ja, teoretiskt.

Arrangörerna har emellertid mot bakgrund av VM 1995 nu en uttalad ambition att evenemanget ska gå ihop.

-Vi har på alla möjliga områden försökt ta till oss och lära oss av vad som hände då, säger Toralf Nilsson.

Inga dyra projekt

Således blir det ingen VM-by på Heden liknande den för tio år sedan. Det är ett exempel på projekt som blev väldigt dyrt, då det internationella förbundet tydligt talade om hur stor logiavgiften per natt fick vara.

Nästa år kommer alla aktiva att inkvarteras på hotell, vars totala kapacitet i Göteborg har ökat med 40 procent på de tio åren. Ett annat dyrt exempel var utbyggnaden av Ullevi. Det var en investering som skrevs av i evenemangsbudgeten, vilket var en åtgärd som Toralf Nilsson anser det går att sätta stora frågetecken kring.

Hur mycket av en eventuell vinst stannar i Sverige?

-Det finns olika intäktskällor, och vi spelar olika roller, säger Toralf Nilsson, men vi får 100 procent av publikintäkterna och alla egna sponsorsintäkter.

Däremot går alla vinster från tv-intäkterna till det europeiska förbundet liksom de pengar som europeiska förbundets egna sponsorer genererar.

Kan du garantera bra väder?

-Kanske inte, men vi hoppas på samma väder som 1995. Och i genomsnitt den tiden på året ska det vara en dags regn på sju.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.