Inget fotbolls-EM i Sverige 2016

Publicerad

Försöken att gemensamt ansöka om värdskapet för fotbolls-EM 2016 har lagts ned av Norge och Sverige. Något framtida mästerskap lär heller inte bli aktuellt i Sverige inom överskådlig framtid.

-En stor besvikelse, säger svenska fotbollförbundets ordförande Lars-Åke Lagrell till TT.

De båda regeringarna säger nej till att bidra med statliga pengar till arenainvesteringar. Investeringar som kommunerna som ingått i arbetet med EM-ansökan anser vara nödvändiga.

-Ska man ha sådant här stort EM-slutspel, då måste alla hjälpa till. Men det bestående intrycket är att den politiska viljan inte finns. Beskedet var väldigt tydligt, berättar Lagrell.

För svensk del kan Fotbollförbundet bara påverka en enda arena – nationalarenan i Solna. Övriga fotbollsanläggningar är kommunalägda och där skulle det behövts statligt stöd precis som i Norge.

”Nu så är dörren stängd”
Sverige arrangerade fotbolls-EM 1992. Ett nytt stort fotbollsmästerskap på hemmaplan lär vara osannolikt inom överskådlig tid då ett sådant stort mästerskap inte arrangeras på egen hand.

-Ett EM är så stort att det blir nationer som Frankrike, Italien och Turkiet som kan arrangera det här.

Lagrell ser det inte heller som aktuellt med en gemensam ansökan med Danmark och inte heller ett tredelat mästerskap ihop med även Norge.

-Tre länder, det är Uefa så negativa till. Jag konstaterar att som det är nu så är dörren stängd.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer