IOK: Belarusiska OS-sprintern är i säkerhet

Uppdaterad
Publicerad

Den belarusiska OS-sprintern Kryjstsina Tsimanouskaja fördes till Tokyos flygplats mot sin vilja, men vägrade kliva på planet hem. Efter en natt i polisbeskydd ska nu flera länder vara beredda att bevilja henne asyl.

– Vi har pratat med henne och hon mår bra och är i säkerhet, säger IOK:s talesperson Mark Adams.

Kryjstsina Tsimanouskaja blev tillsagd att packa sina saker och kördes sedan till Haneda-flygplatsen i Tokyo. På sociala medier skriver hon att hon ”kidnappats” av sina egna ledare för att föras tillbaka till Belarus.

Läs mer: OS-löparen: Tränarna kidnappade mig

I stället för att mot sin vilja gå ombord på det flygplan som skulle föra henne till hemlandet sökte 200-meterslöparen skydd hos japansk polis på flygplatsen.

”Jag kommer inte att återvända till Belarus”, skriver 24-åringen till Reuters, vars utsända sett henne på flygplatsen Haneda.

På en presskonferens på måndagsförmiddagen, lokal tid, berättar Internationella olympiska kommittén (IOK) och OS-arrangören att Tsimanouskaja befinner sig i säkerhet hos japanska myndigheter, utan att gå in på detaljer.

– Det jag kan säga är att hon sökte hjälp om skydd. Och vi lyckades uppmärksamma flygplatsen på det, säger Masa Takaya, talesperson för Tokyo 2020.

Tillbringade natten på hotell

Hon ska ha tillbringat natten på ett flygplatshotell.

– Vi kan säga att hon är i säkerhet, men vi kan inte gå in på fler detaljer än så. Det finns en hel del oklarheter som vi måste reda ut, vad det är som har hänt och vad som händer härnäst, säger IOK:s talesperson Mark Adams.

Men vi har pratat med henne och hon har sagt att hon mår bra och är i säkerhet.

IOK uppger också att personal från den japanska OS-arrangören var med när Tsimanouskajas följe tog sig till flygplatsen.

Tsimanouskaya hann kvala på 100 meter i fredags innan hon fördes till flygplatsen två dagar senare. Hon skulle även ha sprungit 200 meter på måndagen och var anmäld till stafettlaget på 4x400 meter senare i veckan.

Det är just stafetten som ligger bakom händelserna, enligt Tsimanouskaya. Till Reuters sade hon, från Haneda:

– Några av våra tjejer åkte inte hit för stafetten eftersom de inte hade dopningstestats tillräckligt många gånger. Och tränaren satte utan min vetskap in mig i laget. Det var det jag uttalade mig om, och då kom tränaren till mig och sade att det hade kommit order uppifrån att plocka bort mig.

Uppgifter: Ska söka asyl

Enligt en källa inom den belarusiska stiftelsen Sport Solidarity Foundation, som stöttar fängslade idrottare och personer som åsidosatts på grund av sina politiska åsikter, ska Tsimanouskaja ansöka om asyl i Tyskland eller Österrike på måndagen. Även Polen ska vara berett att hjälpa henne.

IOK bekräftar även att FN:s flyktingorgan UNHCR involverats i fallet samt att man redan gör mycket för att ta itu med den belarusiska olympiska kommitténs övertramp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.