Jacob Hård: ”Sätter Wadas trovärdighet på spel”

Uppdaterad
Publicerad

Ryska antidopningsbyrån Rusada är åter en del av Wada.

Ett kontroversiellt beslut som kommer att väcka mycket kritik, menar SVT:s kommentator Jacob Hård.

– Det sätter Wadas trovärdighet på spel och avslöjar en kraftig spricka inom organisationen, säger han.

En klar majoritet av den internationella antidopningsbyrån Wadas exekutiva kommitté har röstat för att återinföra ryska antidopningsbyrån Rusada.

Detta efter den statsstödda dopning som avslöjades 2015 och som skett genom att Rusada varit manipulerat. Den ryska antidopningsbyrån har sedan dess varit avstängd.

– Wadas egen vice ordförande sade väldigt tydligt att hon skulle rösta emot det här förslaget och i deras egen idrottsmannakommitté har ordföranden hoppat av i protest mot det här, säger SVT:s kommentator Jacob Hård.

Är Wada försvagat?

– Det skulle jag nog vilja säga att Wada mycket väl kan bli eftersom de har kompromissat med krav som de själva har ställt upp, säger Hård.

För Rysslands del är beskedet en seger, menar han.

– Nu släpps de in i värmen igen utan att ha behövt leva upp till alla de krav som ställdes på dem från början. Sedan är det också en chans för de goda krafterna i Ryssland att visa att de vill vara med och spela enligt regelboken. Vi får väl se om det blir så, säger Jacob Hård.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.