Wislander: ”Jag är en sockermänniska”

Uppdaterad
Publicerad

Gröna smoothies, hälsote eller specialmüsli i all ära.

Förre handbollsstjärnan Magnus Wislander gjorde karriär med betydligt enklare matvanor – som frukostmackorna med choklad på.

– Jag är en sockermänniska, säger han och ler.

Scenen blev en av många klassiker i populära SVT-serien ”Mästarnas mästare”. Wislander, en gång i tiden utsedd till världens bäste handbollsspelare, chockade sin omgivning med frukosttallriken. Ett stekt ägg och så två formbröd med chokladkräm.

– Magnus, verkligen. Är det såna där mackor som är bäst?! sa Pernilla Wiberg storögt.

Han utvecklar sina matval när vi möter honom i Göteborg där han numera är tränare i handbollsligan för sin mångåriga klubb Redbergslid.

Hade du inte varit en bättre handbollspelare om du hade ätit ännu lite nyttigare?

– Nej, jag tror att man måste vara en viss typ av person för att lägga så mycket krut på vissa typer av saker. Jag har fokuserat på träning och på match, men efter det så har jag varit väldigt mån om att må bra. Att göra saker som jag tycker är roligt.

Så Nutella-mackorna har varit bra för karriären?

– Ja, jag tycker nog det. Sen får man väl lite med glimten i ögat säga att Lasse Frölander tog ett OS-guld efter att han ställde om kosten (se artikel intill om hans satsning på vegetariskt) och jag har bara tre silver, säger Wislander och ler ”sockersött”.

Den vinnande maten

Vad betyder kosten för idrottsprestationen? I veckan tittar SVT Sport närmare på elitidrottarnas tallrik i satsningen Den vinnande maten. Det handlar om idrottare som har lyckats – med helt olika metoder, men också vad som händer om man äter för lite. Du gärna dela med dig av dina tips och tankar kring kost och träning på motionärsnivå på svtsport.se. Hela serien finns att se på SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.