Jag de Bellouet till Elitloppet

Uppdaterad
Publicerad

Stjärntravaren Jag de Bellouet kommer till Elitloppet den 29 maj.

-Det är en av världens bästa hästar genom tiderna. Helt plötsligt är årets Elitlopp djävligt bra, säger Mattias Stenby, sportchef på Solvalla, enligt Kanal 75.

Turerna har varit många kring den franske stjärnhästen. Men på fredagseftermiddagen lämnade kretsen kring hästen klartecken, skriver Kanal 75 och Expressens nätupplaga.

-Det här känns naturligtvis jättebra. Jag de Bellouet är den häst vi har jobbat med under en lång period för att få till Elitloppet. Vissa dagar har det varit negativa besked och andra positiva. Det här var en riktig höjdare, säger Mattias Stenby.

Den nioårige Jag de Bellouet, som kallas Kannibalen, har travat in drygt 38 miljoner kronor. Han tränas och körs av Christophe Gallier. Jag de Bellouet kommer att flygas till Stockholm, men inte med de andra franska hästarna utan i ett eget plan.

-Men Solvalla har inte ställt upp på familjen Galliers krav om betala för flygplanet. Det har de löst själva på något sätt, säger Mattias Stenby.

Tidigare under fredagen blev det också klart att Stig H Johansson tar ut både Victory Tilly och Citation till Elitloppet. Även Mara Bourbon, som vann Oslo Grand Prix, har tackat ja till en inbjudan. Det innebär att 15 av de 16 hästarna i elitloppet nu är klara. Den sista platsen ska folket rösta fram. Vilka kandidater det går att rösta på blir klart under lördagen, men bland dem som ännu saknas i elitloppsfältet finns stjärnor som fjolårstvåan Giant Superman och formstarke Spring Ray.

Jörgen Westholm har startat en kampanj för att få med sin stjärna Super Light. I massutskick via e-post försöker Westholm övertala människor att rösta på Super Light i omröstningen.

-Jag vet inte om det räcker. Men jag vill verkligen vara med och måste försöka på något vis. Det har ju inte räckt att bara visa sportsliga resultat, säger Westholm.

Tränaren Robert Bergh är mycket kritisk till hur Solvalla hanterat inbjudningarna till årets travfest:

-Giant Superman var tvåa i Elitloppet i fjol och det är en häst som kan göra det lilla extra i loppen. Han och Spring Ray måste ju bara vara med, men de har inte ens blivit inbjudna, säger han till Sundsvalls Tidnings nätupplaga.

Även Per Lennartssons Order By Fax lär finns med i omröstningen som startar i samband med TV4:s V75-sändning på lördag.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.