Naomi Osaka och Kei Nishikori är glada efter sina vinster. Foto: TT

Japan övertygar i US Open

Uppdaterad
Publicerad

Naomi Osaka blir den första japanskan på 22 år att spela semifinal i en grand slam. Det står klart efter den övertygande kvartsfinalsegern (6–1, 6–1) mot ukrainska Lesia Tsurenko i US Open-tennisen i New York.

– Det var härligt att se. Jag hoppas att folk såg våra matcher. Förhoppningsvis var det många som hejade på oss, säger Kei Nishikori som tror på sin landsmaninna.

– Hon vann i Indian Wells och har nu en stor chans att vinna hela turneringen.

Senaste japanska att nå semifinal var Kimiko Date i Wimbledon 1996. Då var Naomi Osaka inte ens född.

20-åringen får möta amerikanska Madison Keys i semin. Keys tog sig till semifinal i US Open för andra året i rad efter att ha besegrat spanska Carla Suárez Navarro med 6–4, 6–3.

Förra året tog sig Keys ända till final där hon förlorade mot Sloane Stephens.

Landet överraskar

Även Japanen Kei Nishikori är klar för semifinal i US Open efter att ha vunnit över Marin Cilic, Kroatien, med 2–6, 6–4, 7–6 (7–5), 4–6, 6–4. De båda möttes i finalen 2014 men då var det Cilic som vann. Det är första gången som Japan har spelare bland de fyra sista både på dam- och herrsidan i samma grand slam-turnering.

I semin får Nishikori möta antingen den 13-faldige US Open-mästaren Novak Djokovic, Tjeckien, eller australiern John Millman, rankad 55:a i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.