Johanna Frisk – Tyresös härförare mot nya guld

Publicerad

Hon är lagkaptenen som ska leda Tyresö in i en guldålder. Johanna Frisk missade majoriteten av förra säsongen på grund av en meniskskada. Nu är den store ledaren på allvar tillbaka i mästarlaget. – Motivationen har funnits varje match man suttit på läktaren, säger hon till SVT Sport.

Aprilförmiddagen är kylslagen och luften disig när Sveriges bästa lag kliver ut på Tyresövallens konstgräs. Förra årets SM-guld, det första i klubbens historia, togs i knappaste laget. Madelaine Edlund avgjorde guldfinalen mot Malmö, den sista seriematchen, i 81:a minuten. Tyresö vann guldet på målskillnad.

Lagkaptenen Johanna Frisk hade då missat fem månader av fotboll men fick hoppa in i slutet av matchen. Det blev början på hennes riktiga väg tillbaka till startelvan.

– Det som var svårt med den här skadan var att man inte visste när man skulle komma tillbaka, säger Frisk till SVT Sport.

”Frisk är ryggraden i vårt spel”

Troligen skedde skadan i samband med bortamatchen mot Göteborg i juni ifjol. Men varken Johanna Frisk själv eller Tyresös medicinska team vet säkert. Vänster menisk hade hur som helst gått sönder och den bakre delen fick opereras bort.

27-åringen har en skadefylld historia och opererade vänster korsband redan 2007. Ideliga problem med fotledband och lår har satt käppar i karriärshjulen för den hårdföre mittbacken från Uppsala.

– Under den här skadan har jag arbetat med små delmål hela tiden, ibland har man fått minska målen en del när rehabiliteringen gått sämre, säger Frisk som gör sin tredje säsong i Tyresö.

– Jag är förvånad över att hon är så bra som hon är just nu, hon har jobbat väldigt hårt med rehabiliteringen, ibland har man fått bromsa henne, säger Tyresös tränare Tony Gustavsson.

Vad innebär Frisks återkomst för Tyresö?
– Hon kommer vara ryggraden i vårt spel och innebära kontinuitet och fart, säger Gustavsson.

Tyresö – ett nytt Umeå?

För Johanna Frisk blev det bara tio matcher förra året. Tyresös historiska, första guldsäsong såg lagkaptenen mestadels från läktaren. Nu ska hon leda vad många kallar ”Real Tyresö” in i en guldålder. Topplaget har rustats upp ytterligare och en ny storsponsor anslutit.

Att laget ska bli en ny gigant i svensk fotboll är lätt att spekulera i. Frisks tidigare klubb Umeå vann sju SM-guld och tog två Europacup-titlar (då UEFA Womens Cup, nuvarande Champions League) under det första decenniet på 2000-talet. Kanske är det en guldålder för Tyresö som väntar från och med nu. Symboliskt nog ställs lagen mot varandra i den damallsvenska premiären.

Ska Tyresö bli det nya Umeå?

– (Skratt) Nya Umeå vet jag inte, men vi har jobbat väldigt hårt med fysträningen inför den här säsongen som innebär spel i Europa, säger Frisk.

Tänker inte på EM

Johanna Frisk är den pånyttfödda lagkaptenen som ska leda segervittrande Tyresö in, i fortsatta framgångar för föreningen och ut i Europa, när Champions League drar igång till hösten. Men innan dess suktar ju också ett stundande hemma-EM i sommar.

– Det är en ära att spela i landslaget men just nu är mitt fokus här i Tyresö och att spela kontinuerligt, avslutar Frisk med ett leende som signalerar en viss förhoppning när EM-frågan besvarats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Damallsvenskan 2013

Mer i ämnet