Johanna Sjöberg växlar – tillbaka i landslaget

Uppdaterad
Publicerad

Hennes simbiografi är som vägen från Bromölla till Stockholm. Lång med många stationer. Det var i den nordostskånska orten som allting började. Men simkarriären tog inte slut i Stockholm. Johanna Sjöberg har bara vilat från ett mästerskap. Nu varvar hon upp igen.

I den italienska staden i kröken av Adriatiska havet, intill Slovenien, simmas kortbane-EM i veckoslutet. Johanna Sjöberg har jobb vid sidan av simningen och jobbar på ett växlingskontor i centrala Stockholm.

-Det är skönt att ha ett jobb och inte bara tänka på simning, säger hon.

Efter Aten-OS förra året tog hon en time-out. Och tackade nej till VM i somras.

-Jag vilade helt i tre månader efter Aten. Det var härligt att ta en liten paus efter att ha varit med i så många år och i så många mästerskap.

Gillar att tävla

Debuten var i VM 1994. Hon har simmat i OS 1996, 2000 och 2004. Och hennes väg har dessutom kantats av alla VM och EM, på lång och kort bana, som simningen begåvat (belastat tycker en del) sig med.

-Fast jag tycker om att tävla. Pausen behövde jag inte fysiskt, utan mer mentalt. Nu är det extra roligt att tävla igen.

Vilan har inte varit total. Johanna har simmat i SM, och internationellt i världscupen, för en månad sedan i Durban i Sydafrika.

-Formen känns bra.

Ingen dyngträning

Målet är OS i Peking 2008. Full satsning under nye förbundskaptenen Thomas Jansson.

-Tanken är att simma ett fjärde OS. Jag får se hur det utvecklar sig, det är många tävlingar dit. Och en ny förbundskapten och personlighet som jag skall lära känna närmare nu under kortbane-EM. Peking om tre år. Då är Johanna 30 år. Men som den förre förbundskaptenen Hans Chrunak, numera ishockeydirektör i Luleå, säger:

-Det är ingen ålder. Johanna är långt ifrån färdig, hon har inte kört någon dyngträning som slitit på kroppen, så fysiskt är det inga problem.

Under kortbane-EM blir det 50 och 100 meter fjäril och frisim.

-Och kanske lagkapp, säger Johanna Sjöberg.

Hon har varit med om att lägga in guldväxeln i både VM och EM. Fast det senaste året har det mest varit valutaväxling.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.