Johaug spräckte Björgens guldsvit

Lite före halvvägs ryckte Therese Johaug ifrån Marit Björgen och Justyna Kowalczyk. Hennes väg mot guldet var en sällan skådad triumffärd kantad av 100 000 i Kollen.

Björgen bärgade silvret medan Kowalczyk var lika klar bronsmedaljör.

När Johaug kastade sig över mållinjen bara skrek hon rätt ut. Äntligen fick denna spurtsvaga norska vinna något.

Björgen, som hade fyra guld, gladdes lika mycket åt Johaugs framgång och stort kramkalas utbröt. -Jag som inte ens vunnit i världscupen! log Johaug.

Satsade offensivt
-Det var så många tankar som gick igenom mitt huvud, fortsätter Johaug för SVT efter att hon samlat sig.

Hon var tidigt inne på att vara offensiv, upp och dra, och testa de andra åkarna i de många uppförsbackarna med Oslo som fond i skidterrängen, där tusentals människor campat under veckan och skapat en stämning som är unik för skidvärlden.

Björgen erkänner sig besegrad
-Det var otroligt roligt med Therese. Det gick inte att göra något åt henne i dag utan det är bara att ta av sig hatten, säger Björgen.

Efter fyra VM-guld trodde expertisen att Björgen skulle kopiera Jelena Välbes prestation från Trondheims-VM 1997 och ta fem guld.
-Det är ju vansinnigt roligt. Vi trodde ju alla att Marit skulle vinna. Därför är det otroligt kul att Therese gör ett så fantastiskt lopp, säger tränaren Steinar Mundal till Verdens Gang.

Jonathan Kvarnström

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.