Jönsson: ”Har studerat Northug på Youtube”

Uppdaterad
Publicerad

I helgen blev han historisk. Stekhete sprintern Emil Jönsson slog till i Canmore och gled över mållinjen med ”Petter” skrivet på skidorna. Nu avslöjar han att han har specialstuderat den norske stjärnan på Youtube. –Ja, det är en hobby, hehe, säger han till SVT Sport.

Emil Jönsson går nu in i en träningsperiod och är mycket nöjd med tävlingarna i Kanada. Den stekhete 27-åringen blev historisk när han vann fristilssprinten i Canmore och blev den som har flest sprintsegrar i världscupen någonsin. 

Förutom några fall i sprinttävlingar har han imponerat.

–Det är en skönt att få en känsla att det känns lätt. En energiboost för självförtroendet, säger han.

Och i år har han sluppit skadorna. Årsundasonen känner en helt annan trygghet i år med taktiken, kring spurter och hur upplägget har varit träningsmässigt. Att han sluppit fjolårets helvete med skador och sjukdomar är en stor förklaring till hans framgångar.

”Har slarvat med rehabträningen”

–Herregud, det är skitkul. Totalt motsatt jämfört med förra året med skador och skit i början. Det har varit viktigt att få en kontinuitet, komma in i rutiner och köra efter plan. En lättnad att det har känts så bra direkt. Vetskapen att man har det med sig känns otroligt skön, säger han.

Kroppen känns bättre än tidigare. Han har inga skadekänningar. Och nu avslöjar också Jönsson varför han har haft sådana stora problem.

–Jag har slarvat med rehabträningen och fått ta en hård smäll på grund av det. Nu är det ett helt annat fokus. Jag har checkpoints som jag följer kring hur rörlig jag ska vara för att vara i fas, säger han.

Hur känns det när du tänker tillbaka, med tanke på slarvet?

–Hur dum får man vara? Hehe. Det är svårt att hålla fokus på allt, men man blir väl äldre, klokare och lär sig av misstagen, säger han.

Jönsson lägger mycket tid och energi på att kroppen ska vara i normal rörelse. Han försöker att inte slappna av för att minimera skaderisken.

–Det gäller att köra sin rehab och sina rörelseprogram, oavsett hur tråkiga de är, säger han.

”Vore grymt kul att köra touren”

Nu ska han slipa på detaljerna. Jönsson tittar mycket på teknikbitarna, hur man sparar kraft och hur man åker energieffektivt gällande stakningen. Och plötsligt har ett nytt mål börjat kännas realistiskt. Tour de Ski hägrar vid horisonten.

–Det vore grymt kul att köra touren. Sen får man se hur det passar in i träningsplanen. Men jag är sugen, säger han.

Lutar det åt något håll?

–Det är nog 50/50, vi får se hur det blir.

SVT Sports krönikör Jonas Karlsson tycker att du ska avstå om du vill åt sprintgulden i VM.

–VM och Tour de Ski stör inte varanda egentligen. Det är de andra tävlingarna som är problemet. Man vill ha en träningsperiod innan VM där man kör ganska hårt. Men de flesta i världscupen ska köra båda. VM är dock det stora målet, säger han.

Emil Jönsson har också blivit en bättre distansåkare. Med lugnet som har kommit med att få vara skadefri har han utvecklats.

–Traditonellt har börjat kännas bättre. Jag vet vilka farter som krävs för att man ska köra 15 kilometer, säger han.

Studerat Northug på Youtube

Det finns också en annan förklaring till framgångarna. Under målgången i Canmore hade han skrivit ”Petter” på skidorna för att motivera sig när han kände sig seg. Och just denne Petter Northug är någon som Jönsson har specialstuderat.

–Ja, det är en hobby, hehe. Det finns många bra klipp som man kan kolla på, speciellt vid spurterna. Man studerar teknik och små detaljer, säger han.

Har du kommit fram till något?

–Han åker fort. Han åker enormt fort vid spurterna och håller en bra teknik när han är trött. Där har man lite att lära. Jag tittar inte slaviskt varje dag till frukost, men plöjer några klipp när det finns tillfälle, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Världscupen i längdskidor

Mer i ämnet