Skellefteå svenska mästare efter 4-0

Uppdaterad
Publicerad

Skellefteå är svenska mästare efter 4-0 i fjärde finalen mot Luleå och 4-0 i matchserien. Guldet är Skellefteås första sedan 1978 – 35 år sedan.

– De här killarna är sådana hjältar. I en värld där folk dras åt olika håll drar vi tillsammans. Det är en sådan härlig känsla! Jag är så glad att jag och familjen flyttade upp till Skellefteå, det är vackert!, säger Ber Robertsson till SVT Sport.

–  Vi gör saker tillsammans, på riktigt. Det är inte bara snack. Vi har uppfyllt drömmen. Vi gjorde det, avslutar han.

– Jag har alltid ansett mig själv vara en vinnare, även om jag har förlorat mycket.Jag är jävligt glad och lättad också, såklart, säger lagkaptenen Jimmie Ericsson.

Guldet är Skellefteås första sedan 1978 – 35 år sedan.

Luleå var aldrig nära. Varken i sista matchen eller i under hela finalserien. Luleå mäktade bara med tre mål under finalserien. Och Luleås tränaren var stor i förlustens stund.

– Det är naturligtvis en stor besvikelse när man är så nära i en final och inte kan prestera i den här matchen. Men det är bara att erkänna att vi har förlorat mot ett mycket, mycket bättre lag.

Oscar Lindberg MVP

Oscar Lindberg blev delad poängkung med 12 poäng, fyra mål och åtta assist, och vann SICO:s Stefan Liv Memorial Trophy som SM-slutspelets mest värdefulla spelare.

– I dag sa vi att vi skulle kliva in och ta tag i det här från start och det gjorde vi och sedan höll vi i det hela matchen tycker jag, säger Skellefteås, Oscar Lindberg.

Skellefteå inledde stark

Skellefteå tog tag i taktpinnen direkt i första perioden och efter att Oscar Möller lyft in egen retur 3.33 in på första perioden tog västerbottningarna över matchen fullständigt. Snabb skridskoåkning och smart försvarsspel lade grunden för lagets första guld på 35 år.

Erik Forssell satte tvåan när han från slottet tryckte iväg ett hårt backhandskott i krysset som innebar 2-0 och Luleå såg redan där ut som förlorare.

3-0, och guldet i princip klart

Så när Johan Forsberg, som varit petad senaste matcherna, kom fri med Johan Gustafsson och satte 3-0, ja då var guldet i princip klart. Luleå hade enormt svårt att komma fram till lägen och det krävdes power play för att laget skulle få press på Skellefteå. Linus Klasen var nära ett par gånger men när SAIK behövde Joacim Eriksson som mest klev han fram och stängde igen.

Sista målet i tom kasse

Luleå satsade i slutet med en extra man på isen och med målvakten i båset kunde Erik Forssell avgöra matchen och skjuta guldet till Skellefteå i tom kasse.

Fakta: Skellefteå AIK

Bildad: 1921, ishockeyn har funnits på programmet sedan 1943 och blev fristående förening 1985.

Antal SM-guld: 2 (1978 och 2013).

Säsonger i högsta serien: 37, varav 21 i elitserien.

Placering i elitseriens maratontabell: 10.

Senaste åren: Gjorde elitseriecomeback 2006 efter 16 säsonger i allsvenskan. Har sedan dess gått stadigt uppåt. Spelade år sin tredje raka final och var i semifinal två år i rad före dess.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.