Kajsa Bergqvist Foto: Bildbyrån

Kajsa Bergqvist: ”Ansvaret ligger på Ryssland”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet att Ryssland stängs av i fyra år för dopning.
Ett tråkigt besked på flera sätt menar SVT Sports expert Kajsa Bergqvist.
– Det är tråkigt för idrotten och det är tråkigt att Ryssland inte lyckats visa upp tillräcklig transparens – men ansvaret ligger ju hos dem själva, säger Bergqvist.

Beslutet, som kan överklagas till Idrottens skiljedomstol Cas, innebär att Ryssland stängs av från alla stora mästerskap de kommande fyra åren.

– Jag förutsätter att beslutet är fattat på riktiga grunder så beslutet i sig kan jag inte säga så mycket om, säger SVT Sports expert Kajsa Bergqvist.

McLaren-rapporten, som publicerades 2015, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen redan under OS 2012.

– Det som krävs är ju total transparens från Ryssland, det är enda sättet för dem att återupprätta sitt förtroende. Jag tycker att det är tråkigt att Ryssland trots den här långa processen uppenbarligen inte lyckats visa upp tillräcklig transparens.

– Det är tråkigt för idrotten att en stor nation som Ryssland inte får tävla, men ansvaret ligger ju hos dem själva. De har ett ansvar att kunna möta Wadas kriterier och de har haft chansen, så ansvaret ligger hos dem.

Ryska idrottare som kan bevisa att de inte finns med i McLaren-rapporten, att de inte lämnat positiva dopningsprov samt att deras dopningsprov inte är manipulerade, kan dock få tävla under neutral flagg.

– Jag tycker ändå det är bra att ryska idrottare som kan påvisa att de fullgjort sin rapportering på ett riktigt sätt tillåts att tävla, även om det är under neutral flagg, säger Bergqvist.

KLIPP: Därför stängs Ryssland av – SVT Sport reder ut

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.