Foto: TT Nyhetsbyrån

Kalla har planerat för bragdguld

Uppdaterad
Publicerad

För Charlotte Kalla är tisdagen en helt vanlig tisdag med träning både för- och eftermiddag. Men en sak skiljer.

– Jag har haft med bragdguldet i planeringen. Klockan ett ska jag sitta med fjärilar i magen, säger hon till TT.

När Svenska Dagbladets bragdguld delas ut för den 90:e gången vore det en skräll om inte Kalla skulle få det – frågan är snarare om hon tilldelas det själv eller som en del av det stafettlag som vann OS-guld i Sotji.

På egen hand tog hon två OS-silver, varav det på tio kilometers klassiskt var en riktig skräll.

Bragdguldet

– Jag är otroligt stolt att jag lyckades ta två individuella silver. Det var min stora målsättning inför säsongen och det jag jobbade stenhårt för under alla träningspass. Men det är inte det folk jag träffar pratar om. Det är bara stafetten – och på sättet vi gjorde det, sade hon härom dagen i en intervju med SvD.

Spurt till guld

Stafettguldet kom efter att Ida Ingemarsdotter, Emma Wikén, Anna Haag och Charlotte Kalla gjort det omöjliga, slagit de på förhand så segertippade norska laget – och på det sätt de gjorde det.

Ingemarsdotter växlade som trea, Emma Wikén skickade i väg Anna Haag i ledning men när det var dags för Kalla var avståndet upp till Finland 25 sekunder och till Tyskland 20.

Först i den näst sista backen var Kalla ikapp och sedan blev det en spurtduell med ett nu välkänt slut.

Det är mycket priser och nomineringar på gång, tänker du på sånt?

– Nog tänker jag på sånt, jag får ju frågor, säger Kalla.

– Men det är som mer bonus som kommer efter prestationer jag har gjort tidigare och då de mål som jag har jobbat stenhårt mot.

Efter bragdguldet väntar sedan Jerringpriset. Vem blir tuffast konkurrent där?

– Det är ju superskoj att vi är tre från skidorna, båda stafettlagen och jag individuellt som är nominerade. Men det kan också vara en liten fara. Det är samma fans och publikskara som vi slåss om rösterna för. Om man slår ihop oss kanske vi får många procent, men att det kanske inte räcker i slutändan. Det skulle vara lite synd tycker jag. Vi är från samma sport.

Besked på tisdag

Även herrstafettlaget tog OS-guld och är naturligtvis en kandidat till bragdguldet, liksom simmaren Sarah Sjöström och möjligtvis fotbollens Zlatan Ibrahimovic och Lotta Schelin, som båda slagit målrekord i respektive landslag.

Bragdnämnden presenterar sitt val klockan 13.00 på tisdagen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bragdguldet

Mer i ämnet