Kan Guardiola göra Bayern än bättre?

Uppdaterad
Publicerad

Och nu?

Hur toppar Bayern München det här?

Pep Guardiola avlöser Jupp Heynckes och kommer till ett dukat bord.

– Det blir svårt att göra det här laget ännu bättre, säger mittbacken Dante.

Bayern München vaknade på något av Londons mer fashionabla hotell som färska Champions League-mästare och flög sedan hem för ännu mera firande.

Det börjar bli vana. Och mer kan det bli. Både på kort och lång sikt.

Champions League 2012-2013

På lördag väntar Stuttgart i den tyska cupfinalen på Olympiastadion i Berlin. Där kan Bayern fullborda klubbens framgångsrikaste säsong hittills. Den som bjudit på rena rekordslakten på alla fronter och en sista ansträngning kan ge trippeln (ligan, cupen och Champions League).

Enorm PR för tysk fotboll

Finalen mot Dortmund på Wembley – så vackert avgjord i 89:e minuten när Arjen Robben trippade in 2-1 (0-0) – gav ett kristallklart besked:

Fortsätter Bayern så här blir det fler titlar. Kraftmätningen med Dortmund kan knappast överträffas som marknadsföring för tysk fotboll av i dag; intensiv, underhållande, händelserik, kraftfull, böljande som finalen var inför 86 268 åskådare och hundratals miljoner tv-tittare.

Bayern fick sista ordet helt enkelt därför att Bayern var något starkare, något individuellt skickligare. Inte mycket, men så mycket som behövdes efter Dortmunds fina första halvlek.

– Vi kom fram mer och skapade fler möjligheter och efter vår andra halvlek tycker jag att vi förtjänar segern, sade tränaren Heynckes.

– Efter förra årets final (förlust mot Chelsea i München) var vi mest sorgliga figurer. Den här säsongen har vi gjort förändringar och förbättringar. Vi har en förmåga att arbeta tillsammans som lag som jag aldrig upplevt tidigare, fortsatte 68-åringen som troligen pensionerar sig efter finalen mot Stuttgart.

– Vi skulle bara vinna. För spelare som Philipp Lahm och Bastian Schweinsteiger var det dags. Det är fullt möjligt att vi såg början på en ny era i Europa under Bayern.

Vad gör Guardiola

Någonstans på Wembley satt Pep Guardiola. Efter ett friår tar katalanen officiellt över på Allianz Arena den 26 juni. Vad han taktiskt vill ändra på i Bayern och vilka spelare han vill köpa in – förutom redan värvade Mario Götze från Dortmund – är oklart. Behöver han göra så mycket mer än att smörja en väloljad lagmaskin?

– Vi är bäst i Europa och vårt mål är att fortsätta på det här sättet ett par år till, säger mittfältaren Javi Martinez och Franck Ribéry, mästerlig den här säsongen, är inne på samma linje.

– Ser man framåt, har vi alla möjligheter att fortsätta dominera. Det måste vi göra, säger fransmannen.

– Guardiola är en erkänt skicklig tränare som kommer att bidra till det här laget, men vi har redan varit dominerande utan honom. Det blir svårt att göra det här laget ännu bättre, säger Dante, i fjol värvad från Mönchengladbach och omgående en kultfigur i laget.

Han hade anledning att fira lite extra på Wembley. Det klumpiga överfallet på Marco Reus borde gett honom en andra varning och rött kort i 68:e minuten. Dortmund fick nöja sig med att Ilkay Gündogan på straff kvitterade Mario Mandzukics ledningsmål för Bayern.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Champions League 2012-2013

Mer i ämnet