”Känner igen mig i det Jenny Rissveds säger”

Uppdaterad
Publicerad

Jenny Rissveds har länge kämpat mot en depression och ätstörning och när kedjan krånglade under OS i Rio såg hon en anledning till att bryta tävlingen. SVT:s motorexpert Jonas Kruse förstår vad mountainbikecyklisten menar.

– När jag själv körde rally så kände jag ibland innan tävling ”hoppas något blir fel så jag slipper det här”. Det är så mycket press, säger Kruse.

För två år sedan tog Jenny Rissveds OS-guld i mountainbike men hennes liv var långt ifrån perefkt. 2015 drabbades hon av en ätstörning och när hennes kedja på cykeln krånglade under OS så var det nästan en skön anledning till att bryta.

– Min första tanke där och då var att nu har jag en anledning att bryta och det är inte mitt fel utan cykeln som krpnglar. Sedan tar jag några djupa andetag och försöker behålla lugnet och gör det, och så går det över, säger Jenny Rissveds till SVT Sport.

Idrott och psykisk ohälsa

En bit av SVT Sports möte med Jenny Rissveds sändes i söndagens Sportstudio och både Jonas Kruse, expert motorsport, och Lotta Björe, expert hoppning, uttryckte sina känslor i ämnet.

– Jag känner igen mig själv lite i det hon säger, när jag själv körde rally så kände jag ibland innan tävling att ”hoppas något blir fel så jag slipper det här”. Det var så mycket nerver och man kände press så jag förstår henne, säger Jonas Kruse och fortsätter:

– Ofta sätter du den största pressen själv och sedan är det många som jobbar för en som ställer upp och då blir det ett tryck inifrån ett team. Sedan massmedia, de skapar också tryck på en så det byggs upp press hela tiden. Ju längre man kommer i karriären desto högre blir trycket och till slut kanske det brister om man inte lyssnar på signalerna och tar hjälp i tid.

Lotta Björe hade gärna haft någon utomstående att prata med under sin aktiva karriär.

– Hade jag börjat om och tävlat i dag hade jag tagit hjälp, det gjorde inte jag. Det var precis på modet när jag slutade. Tänk alla ungdomar i dag som är lyckligt ovetande, de kanske kan vinna en tävling men sedan vinner de och då börjar de höra att ”du kan vinna det här, du har chans” och då kommer de här hjärnspökena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrott och psykisk ohälsa

Mer i ämnet