Karriären över för Scarlet Knight

Publicerad

Scarlet Knights travkarriär är med största sannolikhet över. En skada på vänster framben gör att tränaren och ägaren Stefan Melander vill att hästen istället skall få ägna sig åt avel.

-Det känns förstås väldigt tråkigt. Jag kommer aldrig någonsin att få fram en lika bra häst igen, säger Stefan Melander till TT.

Scarlet Knight är en av Sveriges bästa travhästar genom tiderna. Han vann 41 lopp på 68 starter, drog in 17,5 miljoner kronor i prispengar, och har travat världsrekord på alla distanser.

En av landets bästa travhästar, Scarlet Knight, har gjort sin sista start. Det är en skada i vänster framben som fått ägaren och tränaren Stefan Melander att ta beslutet.
– Det känns förstås väldigt tråkigt. Jag kommer aldrig någonsin att få fram en lika bra häst igen, säger Stefan Melander till TT.

Det var i samband med det franska storloppet Prix de France på Vincennes-banan i Paris för tre veckor sedan som Melander upptäckte att allt inte stod rätt till med sin stjärna. Hästen haltade lätt i uppvärmningen och Melander strök hästen omgående.

– Skadan är mystisk då han inte är särskilt svullen kring gaffelbandet, men kör jag i trav med honom så är han fortfarande lite tjock. Jag hade tänkt skicka hem honom till Sverige redan i helgen för en rejäl undersökning, men det har ju varit snöstorm och svinkallt här nere i Frankrike och jag vill inte ta några risker så det får vänta ytterligare, säger Melander.

Största segern i USA
Stefan Melander skrev travhistoria 2001 då han och Scarlet Knight vann världens största treåringslopp ”Hambletonian stakes” på The Meadowlands, New Jersey. Ingen svensk kusk hade tidigare vunnit det klassiska loppet och Melander gjorde det med en häst, som han i och för sig köpt i USA, men som han tränade upp hemma på Tillinge Gård strax utanför Enköping.

Svenskarna Berndt Lindstedt, Per Eriksson och Jimmy Takter har också vunnit Hambletonian, som tränare – ej som kuskar.

– Det är förstås det största som har hänt mig inom travet. Det var många som skakade på huvudet när jag berättade att vi satsade på att möta dom bästa amerikanska unghästarna i USA – och så tar vi hem hela rubbet, både försök och final och fem miljoner i förstapris.

Scarlet Knight vann samtliga elva lopp han ställde upp i som treåring och sprang in åtta miljoner kronor. Han har totalt segrat 41 gånger på 68 starter och tjänat 17,5 miljoner kronor.

Går till avel
Scarlet Knight har travat världsrekord på alla distanser och travat bättre än 1.11,0 hela sju gånger. I hans sista lopp, Prix d'Amerique den 30 januari, blev sjuåringen oplacerad. Men bara veckan innan visade han sin styrka genom att bli tvåa i Frankrikes största montélopp (travridning) Prix de Cornulier över 2 700 meter som gav 1,5 miljoner kronor i prispengar.

– Det var skönt att verkligen få visa fransmännen hur bra Scarlet Knight verkligen var, även över lång distans. Själv har jag aldrig varit det minsta besviken efter ett lopp med honom, utan varje race har varit en stor glädje. Men tyvärr är det över nu, säger en nedstämd Melander.

Scarlet Knight har tidigare både tävlat och arbetat som avelshingst, men kommer nu enbart att syssla med avel i framtiden.

– Jag hoppas förstås att det kommer fram några riktigt bra Scarlet Knightare i framtiden, avslutar Stefan Melander.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer