Katastrofstart för de svenska skidskyttarna

Publicerad

4.38 efter täten och en 13:e plats. Det blev det svenska mixedstafettlagets katastrofala resultat i VC-premiären i Östersund. Frankrike såg ut att gå mot en seger, men Martin Fourcade darrade.

– Östersund är ju ett vindkrafts-Mecka. Det blåser ju jämt här. Gick ändå ganska bra för mig tycker jag, ett bra lopp, säger Björn Ferry, som körde tredje sträckan, till TV4.

Det var till sist det tjeckiska laget som vann i ett blåsigt Östersund. Det svenska laget bestod av Anna Carin Strömstedt, Elisabeth Högberg, Björn Ferry och Carl Johan Bergman. Damerna får fortsätta kämpa för en OS-plats.

Förutsättningarna inte de bästa
Det blåste kraftigt i Östersund under eftermiddagens världscup-premiär för skidskyttarna. De svenska damerna i laget hoppades på att säkra en OS-biljett genom att komma sämst sexa. Så blev inte fallet.

Chanserna som bortblåsta
Elisabeth Högberg var det svenska lagets startkvinna. Hon drog på sig två straffrundor i det stående skyttet och åkningen stämde inte alls för svenskan. I växlingen till Anna Carin Strömstedt låg Sverige 22:a och 3:05 efter ledande Frankrike.

– Det var riktigt dåligt, jag trodde jag skulle vara piggare och skyttet var lurigt i stående, säger Högberg till TV4.

Herrarna får godkänt
När Björn Ferry gick ut på tredje sträckan hade han 6:08 upp till täten, ett tillsynes omöjligt avstånd och risken fanns att Sverige skulle bli varvat och avplockade innan de ens kommit i mål. Men Ferry sköt bra och åkte snabbt i spåret. När han sedan lämnade över till Carl Johan Bergman hade avståndet krymt och Sveriges risk att bli varvade minskade.

Fourcade gjorde bort sig
Det franska laget ledde från första till det näst sista skyttet och med superstjärnan Martin Fourcade på sista sträcken trodde ingen att något lag skulle kunna hota. Fourcade kom in långt före de andra lagen inför sista skyttet men han darrade. Tre straffrundor för fransmannen som inte heller avlossade det sista skottet.

Straff för Frankrike
Tjeckien vann premiärstafetten, Norge kom tvåa och Frankrike trea, men, ett tidstillägg väntar fransoserna då man måste avlossa alla skott. Ett tillägg på två minuter innebär att Frankrike halkar ner till en fjärde plats och Ukraina tar tredjeplatsen i vindiga Östersund.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer