Foto: TT Nyhetsbyrån

Kennet: ”Han var som vanligt, ville ta ansvar”

Uppdaterad
Publicerad

Klas Ingesson förstod hur illa det var ställt.
Han tog därför kontakt med alla sina vänner den sista tiden.
– Han var som vanligt: Han ville ta ansvar, säger Kennet Andersson.
– Det fanns inte någon match där han inte drev de andra spelarna med sig i det här slitet, säger Thomas Ravelli.

Förra veckan träffade Klas Ingesson sin förre lagkamrat Kennet Andersson för sista gången.

– Vi var ju såna att vi hade kontakt typ en gång om året. Men vi har haft mer kontakt de senaste veckorna än innan då beskedet mer eller mindre kom att det var på den här vägen det var, säger Anderssson till SVT Sport.  

”Han ville verkligen träffa alla”        

Hur var han den sista tiden, hur tog han det?

– Jag träffade honom inte varje dag. Men det är väl klart att det var upp och ner. Det kändes som att han verkligen ville träffa alla, prata med alla och få sagt det han ville ha sagt när han förstod att det var det här som gällde.

– Han var som vanligt: Han ville ta ansvar och tog tag i saker.                      

Andersson har svårt att sätta ord på sina känslor.

– Det går inte att beskriva så här med bara ord. Det är rörigt i huvudet och själen just nu.

Ravelli: ”Det är fruktansvärt”

En annan 94-hjälte som känner stor bedrövelse idag är Thomas Ravelli.

– Det är väldigt svårt att ta in, även om det inte var en blixt från klar himmel då Klas varit sjuk under så lång tid. Men nu har det hänt och det är fruktansvärt att en så ung människa rycks ifrån oss utan att ha fått göra klart det han vill göra. Mina tankar är hos hans familj och hans barn, säger Thomas Ravelli.

Som människa och vän vill Ravelli ge en bild av hur Ingesson var att umgås med.

– Jag har en jämförelse med att man sätter sig i en bil med en kompis och det kan vara helt tyst, man behöver inte diskutera någonting, det kan vara helt tyst men det känns ändå inte konstigt, Klas var en sådan människa. Det är inte många vänner man har som det är så med, säger Ravelli.

”En oerhört viktig kugge i VM 94”

Fotbollsspelaren Klas Ingessons betydelse för framgången 1994 var stor.

– Klas var den kämpen som alltid gav över 100 procent i varje match. Det fanns inte någon match där han inte drev de andra spelarna med sig i det här slitet. Han var verkligen en kämpe.

– Han var en oerhört viktig kugge i VM 94. Man kan inte spela med tio Tomas Brolin, man måste ha någon Klas Ingesson och Jocke Björklund också. Klas gjorde sitt jobb, både det defensiva och offensiva utan att klaga, han sprang och sa aldrig något negativt. Han var en oerhört positiv människa Klas.

Brolin träffade honom förra veckan

Tomas Brolin uttrycker sina känslor i ett långt Instagram-inlägg:

”Klas Ingesson, käre vän, R.I.P. Känns overkligt att du ej finns här med oss längre. Vi har haft många underbara stunder ihop, på och utanför planen, där vi gett varandra energi och inspiration.

Tack för att jag och Lasse fick komma till dig i förra veckan och ta ett sista farväl (som jag alltid kommer att bära med mig resten av mitt liv). Du var ju som vanligt en kämpe, vi pratade i fyra timmar och du var ju som vanligt stark, rolig, positiv och med många synpunkter på det mesta.

Vi skrattade och grät men mestadels skatt, som det alltid har varit då vi setts. Du kommer alltid att finnas i mitt hjärta. Jag glömmer dig aldrig kompis. Nu går mina tankar till din familj. Saknar dig redan, kompis. Love you, Klabbe. Vila i frid.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Klas Ingesson 1968-2014

Mer i ämnet