Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Klart: SVT köper tillbaka OS-rättigheterna

Uppdaterad
Publicerad

SVT har köpt tillbaka OS-rättigheterna. 

Från och med vinter-OS i Cortina 2026 kan alla följa OS-festen på SVT:s plattformar. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Sport är roligare att uppleva tillsammans och vi ser fram emot att samla Sverige framför många spännande och historiska sportögonblick framöver, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.  

Först ut är vinter-OS 2026 i Cortina, följt av sommar-OS 2028 i Los Angeles, vinter-OS 2030 (värdland ej klart) och sommar-OS 2032 i Brisbane. 

– Jag är så otroligt glad över att OS-sändningarna flyttar hem till SVT igen. Från och med 2026 bjuder vi in alla som vill till den stora OS-festen i tv, säger Hanna Stjärne, vd på SVT.  

Senast OS sändes i SVT var när spelen avgjordes i London 2012. Om drygt tre år är det alltså dags igen. 

– Vi vill ju alltid bjuda svenska folket på det bästa och bredaste i sportväg, och vad kan vara större och bredare än ett OS? Vi är enormt glada och ödmjuka inför vad som väntar, säger Max Bursell, tf programchef på SVT Sport.

Sändes första gången 1960

Första gången den svenska tv-publiken kunde följa OS var 1960 och nu är spelen alltså tillbaka i SVT. 

– Jag tror att idrottsrörelsen, public service-medier och publiken längtat efter den gemenskap, de breda kollektiva minnena kring magiska ögonblick man historiskt skapat tillsammans i sina länder. Med den olympiska rörelsen har det varit en speciell relation ända sedan BBC skrev mediehistoria genom att livesända de olympiska spelen i London 1948, säger SVT:s mediedirektör Jan Helin.

”Historiska värdena en viktig del”

SVT har genom EBU (Europeiska radio- och TV-unionen) köpt fri-tv-rättigheterna för att sända hela OS 2026-2032. Warner Bros. Discovery, som sedan tidigare har rättigheterna för OS 2024, har förvärvat betal-tv-rättigheterna 2026-2032. 

– De historiska värdena och tillgänglighet för alla har varit en viktig del i den här affären som också pekar framåt i möjligheterna till lokala partnerskap för att utveckla alla aspekter av en så stor rättighet som OS, där Discovery internationellt fortsatt äger betal-tv-rättigheterna, säger Helin.

SE MER: Se SVT Sports direktsändning om OS-beskedet

Vinterstudion säsongen 22/23

Överblick

Nu är det dags för mig att avrunda vinterchatten för idag. Stort, stort tack för att ni har hängt med denna helg. För er som vill chatta mer så startar vi upp hockeychatten vid 15. Där följer vi Luleå-Växjö och Rögle-Skellefteå.

Ha en fin dag!

Maggan • @Peter. Vi har olika favoriter. Bella och alla andra är så bra och tack för en fantastisk rapportering Bella. ❤

Tack snälla!

Flingan • Många länder som bara har en längdåkare av klass

Ann-Kathrin • Grattis William Poromaa ! 😊

Peter. • Saknar Rani 🤗men han kommer väl tillsammans med fotbollen 😊👍👍Peter.

Javisst! Han är nog tillbaka snart.

Lizza • Bra gjort William! Tack för det inte blev trippel! Norge kanske skatade där med 🤔

Micke • Om det går så här när Poromaa tar det lugnt så kanske han alltid ska ta det lugnt? 🤔

SVERIGE! • Internationella säsongen är över gud vad tomt det blir utan skidskytte och längdskidor men finns ju andra sporter och mästerskap osv att se på framöver trots allt

Jajamän! Bara 4 månader till fotbolls-VM!

Kalle&Bengan • Tack Bella för en bra, balanserad och underhållande chatt idag! Vi gillar dig! ❤

Tack själv! Ha en fortsatt fin dag!

David • Grattis till tredjeplatsen Wille!

Fakta: OS där SVT har säkrat rättigheterna

2026 – Vinter-OS i Milano/Cortina, Italien 

2028 – Sommar-OS i Los Angeles, USA 

2030 – Vinter-OS Värdland ej klart  

2032 – Sommar-OS i Brisbane, Australien

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

SVT Sport

Mer i ämnet