Foto: Bildbyrån

VM-küren ställs in helt

Uppdaterad
Publicerad

Dressyrryttarnas kür flyttades först från söndag till måndag. Men nu meddelar arrangören att den sista medaljstriden ställs in helt.

– Det är sorgligt, säger Sveriges förbundskapten Bo Jenå till SVT Sport.

Vädret i Tryon i USA är allt annat än stabilt och därför beslutade arrangörerna att flytta dressyrens kür från söndag till måndag. Men nu står det klart att det inte blir några medaljörer i küren – klassen ställs in helt.

Den stora anledningen ska vara att hästarna ska flyga hem på måndag.

– Det var ett enhetligt beslut av chef d'equipe och tävlingsjuryn. Det är sorgligt, tråkigt för arrangörer och för publiken. Freestyle är high lighten på hela tävlingen, säger Bo Jenå.

Arrangören skriver i ett pressmeddelande:

”Vi vet att det är en stor besvikelse för de 15 idrottare som har kvalificerat sig till küren, och självklart för all publik som löst biljetter, men vädret har helt enkelt lämnat oss utan något val.”

”Otroligt svårt”

Enligt Bo Jenå gick det inte att arrangera om hemresan.

– De har verkligen försökt på alla möjliga sätt för att få till det. Men om vi tänker på hästarna välfärd, ingen vet hur vädret kommer bli, om det ens går att rida på måndag, det blir väldigt mycket komplikationer för hästarna att flyga hem, säger han.

– Det var otroligt svårt att få det att fungera.

Han är dock nöjd med den svenska insatsen, som gett en OS-plats.

– Det känns jättebra, vi åker hem med en härlig känsla. Och en OS-plats är klar. Nu hoppas vi bara att vädret inte blir för dåligt innan hästarna ska iväg, säger Bo Jenå.

Patrik Kittel, Juliette Ramel, Therese Nilshagen är de tre ryttarna som var kvalade till küren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.