Foto: EBU

Kolla in nya OS-sporten breaking

Uppdaterad
Publicerad

För att bli mästare i den mest prestigefyllda breakdancetävlingen i världen, Red Bull BC One, måste deltagarna gå en lång och hård kamp för att ens nå finalen.

Först måste man vinna de nationella tävlingarna som anordnas i 25 länder.

I går avgjordes det franska kvalet och 23-åriga Fanny Bouddavong kunde jubla över en biljett till finalen i polska Gdańsk, den 6:e november.

Breakdance eller breaking som sporten också kallas är ny OS-gren och gör debut på sommarspelen i Paris om tre år. Men nykomlingens utövare oroar sig över att deras livsstil ska bli något annat inom OS-ramarna. 

– Om de sätter upp ett rutnät med tekniska kriterier så bryter det mot vår frihet men om det tillåts vara en kamp så har jag inget emot det, berättar breakdance-stjärnan Fanny Bouddavong för L'Équipe. 

Breaking är den enda nya idrotten på de olympiska spelen i Paris 2024. Klättring, surfing och skateboard blir kvar på OS-programmet efter sommarens spel i Tokyo. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.