Mats Nyström, Jane Björck, Jens Lind och Åsa Edlund Jönsson. Foto: Bildbyrån/TT

Kollegorna om Bernt Lagergren: ”En mästerlig reporter”

Uppdaterad
Publicerad

En känd berättarröst tystnar.
Bernt Lagergren, 63, går i pension vid årsskiftet och här nedan beskrivs hans gärning av några gamla kollegor på SVT.

Åsa Edlund Jönsson, nuvarande sportchef:
”En mästerlig reporter som alltid ställer berättelsen i förgrunden och sig själv i bakgrunden. Bernt söker efter berättelser som berör där andra sportjournalister inte letar. Resultatet blir en unik skildring av ett idrotts-Sverige dit strålkastarljuset sällan når”.

Mats Nyström, programledare:

”Bernt har på ett mycket engagerat vis, under många år, lyft fram idrottspersonligheter som i andra mediala sammanhang får blygsamt med utrymme. Viktiga berättelser i sann public service-anda som ofta lämnat stort avtryck hos tittarna. Bernt har alltid varit en noggrann reporter som känt passion, respekt och ansvar för berättelsen. Ett proffs som aldrig slarvat med detaljerna. I mitt jobb som programledare har det varit en lustfylld uppgift att författa påannonser till Bernts inslag. Engagemang föder engagemang”.

Per Yng, före detta sportchef:
”Under Bernts lugna lätt flegmatiska yta brinner en intensiv berättareld. Gud nåde den redaktör som inte ger tid och plats åt den brasan i avtalad Sportspegel”.

Jacob Hård, kommentator:

”Bernt har funnits på TV-sporten nästan lika länge som jag själv – det blir tomt att inte ha honom lufsande runt på redaktionen. Det har vuxit fram en vänskap som sträcker sig utanför jobbets domäner. Professionellt har Bernt vidareutvecklat den starka berättartraditionen på SVT Sport och hittat sin egen ton och sina unika historier vid sidan av sportjounalistikens vanliga ämnen”.

Albert Svanberg, före detta sportchef:
”Bernte har på ett imponerande sätt lyckats trampa upp en egen alldeles speciell stig i den sportjournalistiska skogen. Där har tittarna fått uppleva starka, annorlunda, viktiga och oväntade berättelser som de inte mött någon annanstans. Han har skildrat människor, öden och händelser som i många fall var okända för de allra flesta. Bernte brinner för sina berättelser och för berättandet i allmänhet. Han är genuint intresserad av människor och deras historier och den egenskapen har alltid genomsyrat hans reportage. De är nära och de är äkta”.

Jens Lind, prisbelönt berättare och dokumentärfilmare:
”Bernt är en reporter med stort hjärta. Han ser människor och prestationer på sitt unika sätt och har förmågan att göra reportage som fängslar och berör. Han har skapat ett helt eget sätt att berätta. Jag hoppas verkligen att han kan tänka sig att bryta sin pensionering ibland – hans perspektiv behövs i vår resultatinriktade värld”.

Jane Björck, programledare:
”Vi blev samma tids TV-sportbarn, Bernte och jag. Och tidigt blev det uppenbart att de speciella reportagen blev hans bebisar. Den där villkorslösa kärleken till hantverket att berätta för oss om unika möten och levnadsöden. Alltid med genuint engagemang. Den glöden har bestått i alla år”.

Se trailern för ”Bernts berättelser”:

Mats Nyström har gjort en intervju med mannen bakom alla berättelser:

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Avsnitt 1

Klicka här för att komma till Bernt Lagergrens samlade reportage i SVT Play.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.