Foto: Scanpix

”Köpte röster åt Blatter 1998”

Uppdaterad
Publicerad

Förre Fifa-ordföranden Joao Havelange mutade Jack Warner för säkra valet av Sepp Blatter som sin efterföljare. Svensken Lennart Johansson fick därmed se sig besegrad i valet.

Jack Warner fick sex miljoner dollar i ”personlig gåva” av förre ordföranden i Fifa för att säkra 30 röster åt Sepp Blatter i valkampen mot Lennart Johansson om ordförandeposten 1998.

Pengarna skulle gå till ett träningscenter i Warners hemland Trinidad. Men han fick anläggningen, som en personlig gåva och den värderas i dag till 22,5 miljoner dollar.

”Utan våra röster skulle Blatter aldrig haft en chans att bli vald” säger Warner tre dagar efter att han avgått från en regeringspost i Trinidad.

Han fick sparken från Fifa efter en annan mutskandal. Då var han ordförande i Concacaf, det nord- och centralamerikanska fotbollförbundet.

Warner har publicerat bevis för att Joao Havelange utfärdade ”gåvan” direkt till honom, uppger AP.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.