Justyna Kowalczyk. Foto: Bildbyrån

Kowalczyk hoppar av Tour de ski

Publicerad

Justyna Kowalczyk väljer att hoppa av Tour de Ski – bara timmarna innan tävlingen skulle dra igång.
– Tuffaste beslutet under min karriär, säger hon.

I går sade hon att det var 70 procent säkert att hon skulle stå över Tour de Ski. I dag kom det väntade beskedet: Polskan nobbar årets tour.  

”Jag är mycket ledsen, men som situationen är kan jag inte vara med i Tour de Ski” skriver hon på Facebook.

”Är idiotiskt”

För Expressen berättar hon att det var ett mycket svårt beslut, som fattades först i förmiddags.

– Jag bestämde mig efter frukosten, säger hon.

Anledningen är att 30-åringen, som har vunnit Tour de Ski fyra år i rad, är missnöjd med att arrangörerna har gjort om programmet med anledning av snöbristen. Endast två av sju lopp ska köras i klassisk stil.

– Problemet här är ”five-two”. Det är inte bra för mig, det är inte bra för sporten. Det står i reglerna att det ska vara fifty-fifty. Och det här är inte fifty-fifty. Och touren är så viktig för oss, för världscupen, för allting, säger hon.

”Väldigt tysta”

Norska Therese Johaug har uttalat sitt stöd för Kowalczyk. Annars har de flesta skidåkarna varit tysta, vilket polskan är besviken över.

– När det blir problem så är de tysta. Väldigt tysta. Jag vet inte varför, säger hon till Expressen, och fortsätter:

– Det är bara jag och Petter Northug som har något att säga...

Fis-chefen Pierre Mignerey, som tog beslutet att göra om tävlingsprogrammet, försvarar dock förbundets beslut.

– Vi gjorde allt vi kunde och menar att vi har hittat den bästa och enda lösningen på problemet. Dessutom är det inte vår uppgift att underlätta för enskilda utövare eller lag, säger han till NRK.

Snön anledningen

Mignerey förklarar att snöbristen gjorde det omöjligt att köra fler fristilssträckor.

– Det är på grund av snön. För det första så är det lite snö här. På toppen finns det ett tunt skikt av ren snö, men under så är det 15-20 centimeter med mycket smutsig snö. Om du går för djupt, vilket du hade gjort i klassiskt, kommer den skitiga snön fram och loppen blir ännu sämre, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer