Kungen av Düsseldorf abdikerar

Uppdaterad
Publicerad

Peter Larsson lägger ner satsningen på en OS-medalj i Vancouver och slutar helt med skidåkningen.

-Jag vill egentligen inte sluta, men jag är orolig för att jag ska få framtida men, säger Larsson om sina skadebekymmer, till TT.

Det handlar om överträning, det som tvingade Per Elofsson att lägga av.

-Kroppen svarar inte som den gjorde tidigare. Jag känner att det är något som inte stämmer, säger sprintåkaren som kom att kallas kungen av Düsseldorf efter sex segrar i staden.

Peter Larsson var ett fenomen i den tyska staden. Av tolv pallplaceringar i karriären är sex segrar och samtliga har kommit i Düsseldorf. Han vann fyra individuella segrar i sprint och två lagsprinttävlingar där.

Samtliga segrar har skett i början av säsongen. han har konsekvent haft svårt att hålla i formen senare på vintrarna.

Sprintstjärnan tränade och tävlade i flera år under 2000-talet ovetandes om att han hade en mjölkallergi.

-Jag fick problem med magen, men trodde att det var en tillfällig grej. Jag rasade sju-åtta kilo från matchvikt, och jag är ganska smal. Jag tränade på hårt trots att magen inte fungerade och vägrade att inse vad som egentligen skedde. Jag kan tänka mig att det har satt sina spår och att jag får betala för det nu.

För även om han fick ordning på magen efter att han fått diagnosen, blev han inte bättre i längdspåren.

Orolig för cellskador

-De tre senaste säsongerna har jag inte fått till ett enda lopp. Jag har varit sjuk en del, men även om jag fått vara frisk så svarar inte kroppen som den gjorde tidigare. Jag känner väldigt tydligt att det är något som inte stämmer.

Larsson är rädd för att överträningssymptomen ska bli så markanta att hans kropp slås ut.

-Blir man övertränad sänks energinivån, man blir trött under en väldigt lång tid, kan bli nedstämd och i värsta fall sängliggande för att man bränt ur kroppen. Drabbas man av cellskador, tar det lång tid att reparera.

Dörren på glänt

31-åringen kommer att fortsätta att motionera, säger sig inte vilja få gubbmage, men har också en liten förhoppning om att kunna göra comeback.

-Jag vill absolut inte sluta att åka skidor, jag älskar att åka skidor och de uppoffringarna som krävs. Men jag inser att det ska mycket till för att det ska bli comeback. Men jag vill hålla en dörr på glänt så det inte blir för patetiskt om jag ställer mig på startlinjen igen.

Under tiden ska han hjälpa Vasaloppsmotionärer med träningen inför loppet och service under loppet.

-Jag har varit med och grundat den motionssatsningen tillsammans med några andra skidåkare som står utanför landslaget.

Peter Larsson har deltagit i två VM, 2003 och 2007 och i två OS, 2002 och 2006.

SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.