Lejonen blir av med elitlicensen

Uppdaterad
Publicerad

Elitserielaget i speedway Lejonen från Gislaved får ingen elitlicens för säsongen 2012.

Lejonens chans för att kunna fortsätta i elitserien är att begära rekonstruktion från Svemos huvudstyrelse.

-Inte oväntat. Ändå känns det som vi har koll på ekonomin nu, säger Sven Öberg, medlem i styrelsegruppen.

Lejonen vann på tisdagen bottenmötet i elitserien mot Dackarna och stärkte då att på sportslig väg ordna nytt kontrakt i elitserien.

Men klubbens ekonomiska problem har varit stora under de senaste åren, trots att laget som nykomlingar vann SM-guld 2008, följde upp med nytt guld 2009 och tog silver 2010.

-Tittar man tillbaka så gick det lite för fort för klubben. Organisationen hängde helt enkelt inte med, säger Öberg.

Förlust på 1,6 miljoner kronor

Inför denna säsong hade Lejonen skulder till flera förare efter den 31 december 2010, ett brott mot elitlicensmanualen. Vid årsskiftet uppgick skulderna till förarna till 1,1 miljoner kronor. Klubbens förlust var 1,6 miljoner kronor.

-När den nya styrelsegruppen kom in i bilden var det mycket som vi inte visste. I höstas trodde vi till och med att klubben skulle göra ett plusresultat, sade Öberg.

-Nu har vi gjort en riktig storstädning i klubben, vd, sportchef och delar av marknadsgruppen är borta. Vi släpar inte med betalningen till förarna och vi ligger bra till mot budget, fortsätter han.

Chansen att begära rekonstruktion

Lejonen hävdar att skulderna nu ska vara betalda men trots att elitlicensnämnden har velat ha intyg från de aktuella förarna eller från en auktoriserad revisor har klubben inte kunnat visa upp att skulderna är betalda. Med detta som bakgrund beviljas Lejonen ingen elitlicens för 2012.

Utan elitlicens får Lejonen inte köra i elitserien 2012 oavsett hur det går sportsligt under innevarande säsong. Klubbens chans är att begära rekonstruktion, något Västervik och Griparna från Nyköping fick begära inför denna säsong.

-Jag tror inte att förbundet vill kasta ut oss och vi har en bra plan för de kommande åren. Men det gäller verkligen att vi jobbar riktigt hårt, avslutade Öberg.

TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.