Foto: TT Nyhetsbyrån

SOK kritiseras av politiker: ”En OS-kandidatur som saknar en värdstad”

Uppdaterad
Publicerad

Jakten på vinter-OS 2026 i full gång och Stockholm är en av sju kandidater på startlinjen som offentliggjordes av Internationella olympiska kommittén i dag. Nu väljer Liberalerna att rikta skarp kritik mot Sveriges olympiska kommitté.

– Just nu är det här en OS-kandidatur som saknar en värdstad, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare.

Det politiska stödet saknas fortfarande för att en formell kandidatur ska kunna bli verklighet.

– Det är märkligt att en nationell olympisk kommitté driver på för en kandidatur utan att den tilltänkta värdstaden står bakom ansökan. Just nu är det här en OS-kandidatur som saknar en värdstad. För att vi liberaler ska kunna stödja en eventuell kandidatur måste Stockholmarna tillfrågas eftersom de kommer påverkas inför och under spelen, säger Lotta Edholm (L), oppositionsborgarråd och gruppledare, i ett pressuttalande.

För att Stockholm i slutändan ska kunna lämna en bindande ansökan krävs stöd från de lokala politikerna och ett godkännande från regeringen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.